Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μητέρες που θέλουν να γίνουν δότριες μητρικού γάλακτος

Η μοναδικότητα του μητρικού θηλασμού και τα ανεκτίμητα οφέλη του για τα παιδιά και τις μητέρες είναι από όλους γνωστά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μητέρες που θέλουν να γίνουν δότριες μητρικού γάλακτος

Ακόμα και οι μητέρες που γεννούν πρόωρα μπορούν να χορηγούν το δικό τους γάλα στα παιδιά τους, μέχρι να γίνουν ικανά να θηλάσουν. Επίσης, μητέρες οι οποίες έχουν γάλα που τους περισσεύει, μπορούν να γίνουν δότριες, προσφέροντάς το σε μωρά που το έχουν ανάγκη.
Και αυτό μέσω της Τράπεζας Γάλακτος του Νοσοκομείου Έλενα Ε. Βενιζέλου που λειτουργεί από το 1947 και είναι από τις πρώτες τράπεζες μητρικού γάλακτος που λειτούργησαν στον κόσμο.

Η Τράπεζα Γάλακτος του Νοσοκομείου Έλενα Ε. Βενιζέλου εξυπηρετεί τις ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ίδιου του Νοσοκομείου αλλά και άλλων μαιευτηρίων, δημοσίων και ιδιωτικών, σύμφωνα πάντα με τη διαθεσιμότητα αποθεμάτων μητρικού γάλακτος.

Τα έξοδα μεταφοράς του μητρικού γάλακτος από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνει με ειδικά κριτήρια επιλογής το Μαιευτήριο Έλενα Ε. Βενιζέλου.

Η μητέρα που θέλει να γίνει δότρια γάλακτος επικοινωνεί με το «Έλενα Βενιζέλου» και μπαίνει σε μία διαδικασία εξετάσεων, προκειμένου να υπάρχει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιής για να προχωρήσει η διαδικασία. Η μητέρα ελέγχεται για συγγενείς λοιμώξεις, όπως μεγαλοκυταρροϊό, HIV, ηπατίτιδα Β και C. Γίνεται όλος αυτός ο έλεγχος ώστε να μη μεταδοθεί κάποιος ιός από τη μητέρα στο μωρό.

Η συλλογή και διατήρηση του γάλακτος της τράπεζας γίνεται µε βάση αυστηρές προδιαγραφές συλλογής, διατήρησης και ελέγχου, σύµφωνα µε τις διεθνείς προδιαγραφές. Το γάλα των δοτριών υποβάλλεται σε παστερίωση ως επιπλέον µέτρο ασφαλείας.

Οι μητέρες που μπορούν να γίνουν δότριες θα πρέπει:

  • Να μην πάσχουν από χρόνιες νόσους
  • Να μην έχουν μεταγγισθεί και να μην έχουν κάνει τατουάζ τον τελευταίο χρόνο
  • Να μην είναι καπνίστριες
  • Να μην καταναλώνουν αλκοόλ και καφεϊνούχα ποτά ( συγκεκριμένες ποσότητες)
  • Να μην παίρνουν βότανα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις
  • Να μην έχουν οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης (αλκοόλ, ναρκωτικά)
  • Να μην έχουν σεξουαλικούς συντρόφους θετικούς σε HIV και χρήστες ουσιών

Για πληροφορίες συλλογής και αποστολής του γάλακτος (από θηλάζουσες μητέρες με μωρά έως 6 μηνών) προς το Νοσοκομείο Έλενα Ε. Βενιζέλου, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2132051360 και 2106462782 ή στο email breastfeeding-dept@hospital-elena.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved