5+1 τρόποι για να κάνουμε το παιδί μας να δοκιμάσει νέα φαγητά

Η διατροφή είναι το Α και το Ω για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Πρέπει λοιπόν, όσο είναι ακόμα μικρά, να τα μάθουμε να τρώνε σωστά και ισορροπημένα, κάτι που όμως δεν είναι πάντα εύκολο.

5+1 τρόποι για να κάνουμε το παιδί μας να δοκιμάσει νέα φαγητά

Αρκετά παιδιά έχουν ιδιοτροπίες σχετικά με το φαγητό και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τρώνε πολύ συγκεκριμένα φαγητά και αρνούνται να δοκιμάσουν οποιαδήποτε νέα γεύση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Κάτι το οποίο οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι ότι τα παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν νέα φαγητά από ένστικτο. Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, πριν εκατομμύρια χρόνια , οι άνθρωποι των σπηλαίων είχαν μία έμφυτη επιφυλακτικότητα με κάποιες τροφές, η οποία προερχόταν από το ένστικτο της επιβίωσης. Αυτό το ένστικτό φαίνεται να το έχουν μέχρι και σήμερα τα παιδιά στη μικρή τους ηλικία, χωρίς όμως πλέον να είναι απαραίτητο.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Σαν γονείς οφείλουμε να μάθουμε στο παιδί μας να έχει μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή από όταν ακόμα είναι μικρό και αυτό φυσικά προϋποθέτει τις πολλές διαφορετικές τροφές στο καθημερινό του διατροφολόγιο.

1. Γίνετε σωστό πρότυπο
Τα παιδιά απορροφούν όλα όσα βλέπουν και ακούνε σαν σφουγγάρι και έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές και αντιδράσεις. Τρώτε σωστά , υγιεινά και από όλες τις ομάδες τροφών. Βλέποντάς σας να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή, το παιδί σας θα κάνει το ίδιο.

2. Η σημασία του σωστού χρονισμού
Η καθημερινότητα και σωστός χρονισμός παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατροφή. Αν το μικρό σας είναι πιεσμένο, στενοχωρημένο, αγχωμένο ή κουρασμένο, σίγουρα θα είναι πιο δύσκολο να το πείσετε να δοκιμάσει ένα καινούριο φαγητό. Δεν έχει διάθεση και μία τέτοια κίνηση δε θα τη δει με καλό μάτι. Οργανώστε το χρόνο του παιδιού σας καλύτερα και βοηθήστε το να αποβάλει το άγχος και το στρες.

3. Προσοχή στα λόγια!
Οι γονείς είναι πρότυπα για τα παιδιά και δίνουν μεγάλη σημασία στα λόγια τους. Αν το μικρό σας, σας ακούσει να λέτε κάτι, είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί και να υιοθετήσει τις απόψεις σας. Είναι σημαντικό λοιπόν, πάντα να προσέχετε τι λέτε μπροστά του. Για παράδειγμα δε χρειάζεται να σας ακούει όταν λέτε ότι ένα φαγητό δε σας αρέσει, ούτε όταν παραπονιέστε σε συγγενείς και φίλους για το ότι το μικρό σας δεν τρώει καλά.

4. Ένα καινούριο φαγητό τη φορά
Αν κάθε μέρα ή ακόμα και την ίδια μέρα ταυτόχρονα, δίνετε στο παιδί σας να δοκιμάσει και ένα καινούριο φαγητό, το πιθανότερο είναι να μην έχετε κάποιο αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή και πρέπει να δώσετε στο μικρό σας όσο χρόνο χρειαστεί!

5. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη
Η μαγειρική απαιτεί δημιουργικότητα και φαντασία. Γνωρίζετε καλύτερα από τον κάθε έναν τα γούστα του παιδιού σας και μπορείτε να προσαρμόσετε τις συνταγές σας ανάλογα. Αφήστε λοιπόν τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε!

6. Μην αγχώνεστε!
Κάθε μαμά έχει άγχη και αγωνίες για τα παιδιά της και δε θα τα αποβάλει ποτέ! Η διατροφή είναι ένα θέμα που πάντα αγχώνει τις μαμάδες, προσπαθήστε όμως να μη μεταδίδεται το άγχος στο παιδί σας. Ψυχραιμία λοιπόν!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved