Τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν πρόωρη έμμηνο ρύση στα κορίτσια

Τα κορίτσια που καταναλώνουν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά έχουν την πρώτη έμμηνο ρύση τους νωρίτερα από τα υπόλοιπα.Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction» και συνδέει την κατανάλωση των ζαχαρούχων ποτών με την πρώτη έμμηνο ρύση.

Τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν πρόωρη έμμηνο ρύση στα κορίτσια

Η μέση ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου είναι τα 12 έτη. Το τι ακριβώς οδηγεί πολλά κορίτσια σε πρόωρη εμμηναρχή είναι ασαφές. Πολλές από τις αλλαγές που βιώνουν τα κορίτσια στην εφηβεία πυροδοτούνται από τα οιστρογόνα - τις γυναικείες ορμόνες. Η έκθεση σε σαμπουάν και άλλα χημικά που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων έχει κατηγορηθεί για την πρώιμη περίοδο των κοριτσιών. Το πιο πειστικό μέχρι σήμερα όμως επιχείρημα, αφορά τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας (το σωματικό λίπος παράγει οιστρογόνα).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα κορίτσια που έπιναν περισσότερο από ενάμισι ζαχαρούχο ποτό την ημέρα παρουσίαζαν την πρώτη έμμηνο ρύση τους 2,7 μήνες νωρίτερα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν δύο ζαχαρούχα ποτά ή και λιγότερα την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι το εύρημα αυτό δεν αφορούσε τους φρουτοχυμούς που περιέχουν φρουκτόζη παρά μόνο τα ποτά που περιέχουν σουκρόζη (κοινώς ζάχαρη).

Δείτε περισσότερα στο onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved