Το top 4 των διατροφικών μύθων για παιδιά!

Υπάρχουν μύθοι που συνδέονται με τη διατροφή και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών, οι οποίοι είναι τόσο διαδεδομένοι, ώστε η εγκυρότητά τους θεωρείται αυτονόητη από πολλούς γονείς.

Το top 4 των διατροφικών μύθων για παιδιά!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ,του υπουργείου Παιδείας που σχεδίασε και υλοποιεί το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καταρρίπτει τέσσερις πολύ γνωστούς τέτοιους μύθους:

Το βάρος θα το πάρει σε ύψος
Είναι συχνή παρανόηση των γονιών πως ένα παιδί με αυξημένο βάρος δεν αποτελεί κάτι το ανησυχητικό, καθώς λόγω της γοργής σωματικής ανάπτυξης που συμβαίνει κατά την παιδική ηλικία, τα επιπρόσθετα κιλά θα μετατραπούν σε ύψος. Εξαιτίας αυτού του σκεπτικού, συχνά, πολλοί γονείς, παρόλο που μπορεί να αναγνωρίζουν ότι το βάρος του παιδιού τους είναι αυξημένο, το θεωρούν υγιές και το συνδέουν με καλή σωματική ανάπτυξη.

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα, έχει βρεθεί πως τα υπέρβαρα παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ενήλικες οπότε και να έχουν, μελλοντικά, υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση διαταραχών σχετιζόμενων με το αυξημένο σωματικό βάρος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όσο πιο έγκαιρα αναγνωριστεί το υπερβάλλον βάρος ενός παιδιού, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχημένης παρέμβασης για την αντιμετώπιση του.

Όλα τα υπέρβαρα παιδιά αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους
Πολλοί γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, είτε αυτό σημαίνει να χάσουν βάρος είτε να μην χάσουν, διότι δεν ενδείκνυται στο στάδιο της ανάπτυξης, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους. Θα πρέπει να επισημανθεί πως η αξιολόγηση και η παρέμβαση τον έλεγχο του βάρους σε ένα υπέρβαρο/παχύσαρκο παιδί εξαρτάται τόσο από το βαθμό του υπερβάλλοντος βάρους όσο και από την ηλικία του.

Σε γενικές γραμμές ισχύει πως όσο περισσότερο είναι το υπερβάλλον βάρος ενός παιδιού τόσο περισσότερο ενδείκνυται η μείωση του βάρους (σε σχέση με τη διατήρησή του) και όσο μεγαλύτερη η ηλικία του τόσο ταχύτερος μπορεί να είναι ο ρυθμός απώλειας. Αντίθετα, σε ένα μικρότερης ηλικίας παιδί με μικρό βαθμό υπερβάλλοντος βάρους συστήνεται η διατήρηση ή η αναχαίτιση της αύξησης του βάρους του, ώστε με την παράλληλη αύξηση του ύψους του να μετακινηθεί το βάρος του σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι γονείς να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, διαιτολόγους), οι οποίοι θα αναλάβουν την αξιολόγηση του βάρους του παιδιού και την παρέμβαση περαιτέρω, εάν αυτή κριθεί απαραίτητη.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved