Μάθετε ποιες είναι οι 5 πιο συνηθισμένες διατροφικές αλλεργίες και πώς να προφυλαχθείτε από αυτές

Τα αλλεργικά συμπτώματα μας δείχνουν ότι έχουμε αλλεργία σε κάτι και είναι ποικίλα, από μια απλή φαγούρα στο στόμα ή ένα ήπιο εξάνθημα έως μια σοβαρή δύσπνοια που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες... Γι'αυτό είμαστε προσεκτικοί για τις ακόλουθες 5 πιο συνηθισμένες διατροφικές αλλεργίες.

Μάθετε ποιες είναι οι 5 πιο συνηθισμένες διατροφικές αλλεργίες και πώς να προφυλαχθείτε από αυτές

1 - Αυγό
Οι περισσότεροι παθόντες ξεπερνούν αυτή την αλλεργία πριν ακόμη ξεκινήσουν το σχολείο. Η αλλεργική αντίδραση χαρακτηρίζεται συνήθως από ένα επηρμένο/φουσκωμένο ερυθρό εξάνθημα, ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το στόμα, στομαχικές κράμπες, αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία) ή εμετό, και διάρροια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι: ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, φτάρνισμα ή μια ασθματική κατάσταση. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναφυλακτική αντίδραση.

2 - Γάλα
Αυτή η αλλεργία μπορεί να προσβάλλει έως και το 7% των μωρών, όμως περίπου στην ηλικία των τριών ετών, το 80% των παθόντων έχει ήδη ξεπεράσει το πρόβλημα. Η αλλεργική αντίδραση στο γάλα χαρακτηρίζεται από ερύθημα, στομαχικές κράμπες, διάρροια ή εμετό και δύσπνοια. Οι γονείς πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο σε περίπτωση που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ξαναδώσουν στο παιδί τους γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

3 - Σόγια
Η σόγια χρησιμοποιείται στα περισσότερα από τα μισά μεταποιημένα τρόφιμα. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα ευρέως γνωστό τροφικό αλλεργιογόνο, και έτσι η επισήμανσή της στη συσκευασία είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγετε τα τρόφιμα που δεν είναι προσυσκευασμένα (ψωμιά, διάφορα σνακ κλπ.). Η αλλεργία στη σόγια μπορεί να είναι σχετικά ήπια. Ζητήστε λοιπόν τη συμβουλή γιατρού ώστε να αποφασίσει σε ποιο βαθμό πρέπει να προσέχετε τα διάφορα είδη τροφίμων.

4 - Σιτάρι
Η αλλεργική αντίδραση στο σιτάρι μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φαγούρα στα μάτια, ρινίτιδα και άσθμα ή στομαχικές ενοχλήσεις και δερματικές διαταραχές όπως έκζεμα. Ευτυχώς, στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά τρόφιμα, όπως ψωμί και ζυμαρικά, που δεν περιέχουν σιτάρι. Η αλλεργία στη γλουτένη (δηλαδή η αλλεργία στο σιτάρι, στη βρώμη, στη σίκαλη και στο κριθάρι) σχετίζεται με την κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), επομένως πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή γιατρού.

5 - Αραχίδες (αράπικα φιστίκια)
Το 80% περίπου των παιδιών εμφανίζει αλλεργία στις αραχίδες. Αυτή η αλλεργία μπορεί να παραμείνει και στην ενήλικη ζωή. Όσοι έχουν διαγνωστεί με αλλεργία στις αραχίδες, καλό είναι να έχουν μαζί τους μια ένεση επινεφρίνης ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα μια πιθανή σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργία στις αραχίδες δεν εμφανίζουν αλλεργία σε άλλους «πραγματικούς» καρπούς με κέλυφος, ωστόσο είναι προτιμότερο να αποφεύγουν όλα τα προϊόντα που «περιέχουν καρπούς με κέλυφος».

Συμβουλή: Η αποφυγή κατανάλωσης μιας ομάδας τροφίμων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ισορροπημένη διατροφή. Γι' αυτό, πριν αποφασίσετε να μην καταναλώνετε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων, ζητήστε από το γιατρό σας επίσημη διάγνωση.

Διαδώστε το: Μπορεί να υπάρχουν τροφικά αλλεργιογόνα και σε άλλα προϊόντα πλην των τροφών. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες πριν από κάθε χειρισμό: ορισμένες κόλλες περιέχουν ίχνη σίτου, ορισμένα προϊόντα ατομικής περιποίησης μπορεί να περιέχουν σόγια, αυγό ή έλαια καρπών με κέλυφος, και ορισμένες τροφές κατοικίδιων ζώων μπορεί να περιέχουν γάλα ή αραχίδες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved