«Καθαρή διατροφή» και «καθαρή ετικέτα»: Τι είναι και πώς αναβαθμίζουν το οικογενειακό μενού

Τι είναι η καθαρή διατροφή και γιατί αξίζει την προσοχή σου;

«Καθαρή διατροφή» και «καθαρή ετικέτα»: Τι είναι και πώς αναβαθμίζουν το οικογενειακό μενού

Η αλήθεια είναι πως μία μητέρα ανησυχεί καθημερινά για πολλά ζητήματα που αφορούν στο παιδί της. Ωστόσο, ένα από τα πιο σημαντικά είναι η διατροφή του. Θα φάει σήμερα τα φρούτα και τα λαχανικά του; Θα πιει όλο το γάλα του; Παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα διαχρονικά ερωτήματα γύρω από τη διατροφή του παιδιού, που σκέφτεται μία μαμά.

Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη διατροφικό θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς: Το αν τα παιδιά τους καταλήγουν να καταναλώνουν μέσω της διατροφής τους πολλά τεχνητά συστατικά, δηλαδή χημικά, πρόσθετα και συντηρητικά. Και κάπου εδώ καταλαβαίνουμε το γιατί έννοιες όπως εκείνες της «καθαρής διατροφής» και της «καθαρής ετικέτας» ακούγονται και συζητιούνται όλο και περισσότερο.

Μα τι είναι, τελικά, η «καθαρή διατροφή»;

Τι είναι η καθαρή διατροφή και γιατί αξίζει την προσοχή σου όμως; Αναλογίσου απλώς το εξής: Τι γνωρίζεις για την ποιότητα, την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής των τροφίμων που φτάνουν στο σπίτι σου; Άραγε, έχεις διαβάσει με προσοχή τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζεις, ώστε να δεις τι ακριβώς περιέχουν;

Η «φιλοσοφία» της «καθαρής διατροφής» σε καλεί να βασίσεις το μενού σου σε τρόφιμα με φυσικά, αγνά και αυθεντικά υλικά, χωρίς την χρήση συντηρητικών, σε τροφές με πρώτες ύλες αποδεδειγμένης και μη αμφισβητούμενης προέλευσης και ποιότητας, χωρίς τη χρήση πρόσθετων και δη, σε τρόφιμα που έχουν περάσει από πολύ μικρή επεξεργασία μέχρι να φτάσουν σε εσένα.

Όλα ξεκινούν από την «καθαρή ετικέτα»

«Και πώς θα ξέρω πόσο “καθαρό” είναι ένα τρόφιμο;», θα μας ρωτήσεις. Η απάντηση βρίσκεται στην «καθαρή ετικέτα» του προϊόντος. Βλέπεις, τα προϊόντα «καθαρής ετικέτας», έχουν παρασκευαστεί χωρίς την προσθήκη τεχνικών συστατικών και συντηρητικών. Όχι μόνο αυτό όμως, διότι ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι το ότι έχουν υποστεί ήπια ή πολύ μικρή επεξεργασία και αποτελούνται από πιστοποιημένες φυσικές και αναγνωρίσιμες πρώτες ύλες.

Όσο για το πού θα βρεις εύκολα και άμεσα προϊόντα «καθαρής ετικέτας», αρκεί μία βόλτα από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου. Σκέψου απλώς ότι το «Ψωμί του τοστ», το «Ψίχα Τοστ» και το «Ψωμί σε φέτες» της εταιρείας Καραμολέγκος είναι προϊόντα «καθαρής ετικέτας», η εταιρεία Καραμολέγκος, μάλιστα, είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία στην αρτοβιομηχανία που εναρμονίστηκε στις απαιτήσεις της αγοράς και προσαρμόστηκε στα νέα διατροφικά δεδομένα.

karamolegkos-1.jpg

Πώς θα κάνουμε την «καθαρή διατροφή» μέρος της καθημερινότητάς μας

Όπως όλα δείχνουν, η «καθαρή διατροφή» δεν είναι ένα ακόμη food trend που ήρθε για να φύγει. Είναι μία διατροφική επιλογή που μας επιτρέπει να έχουμε καλύτερο έλεγχο της διατροφής και της ευεξίας μας, για αυτό και όλο και περισσότεροι στρέφονται σε αυτήν.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά; Πώς θα συστήσουμε την «καθαρή διατροφή» σε εκείνα; Άραγε, πώς θα την κάνουμε εύκολα μέρος του οικογενειακού, καθημερινού μενού; Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε!

Δίνουμε έμφαση στα συστατικά και τις ετικέτες: Διαβάζουμε καλά τις ετικέτες των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ, για να είμαστε σίγουρες για την προέλευσή τους και τα συστατικά που περιέχουν. Σίγουρα δεν θέλουμε να έχουν πολλά πρόσθετα.

Ψάχνουμε για την ένδειξη «Καθαρή Ετικέτα-Clean label»: Τα τρόφιμα που συνάδουν με την «καθαρή διατροφή», φέρουν την ένδειξη «Καθαρή Ετικέτα-Clean label», όπως τα «Ψωμί του τοστ», «Ψίχα Τοστ» και «Ψωμί σε φέτες» της εταιρείας Καραμολέγκος. Πρόκειται για σειρές με συσκευασμένο ψωμί από 100% φυσικά υλικά, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.

Βέβαια, πιθανότατα θα διερωτάσαι πώς ένα ψωμί που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ παραμένει φρέσκο, όταν δεν περιέχει συντηρητικά. Να αναφέρουμε, λοιπόν, πως σε ό,τι αφορά στα συγκεκριμένα προϊόντα από τον Καραμολέγκο, το «μυστικό» είναι η παστερίωση, δηλαδή το ήπιο, επαναληπτικό ψήσιμο προκειμένου να εξαλειφθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί -κάτι που γνώριζαν καλά και οι παλιοί. Ουσιαστικά, το ψωμί αφού ψηθεί και συσκευαστεί, μπαίνει ξανά σε ειδικούς φούρνους, όπου θερμαίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περίπου μία ώρα. Εκεί συμβαίνει η παστερίωση, που δίνει στο ψωμί μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χωρίς να χάσει κάτι από τη γεύση, την υφή και το άρωμά του.

karamolegkos-2-(1).jpg

Επενδύουμε σε φρούτα και λαχανικά: Είναι σημαντικό να επιλέγεις όσο λιγότερο επεξεργασμένες πρώτες ύλες γίνεται για τα γεύματά σας. Δοκίμασε, λοιπόν, να βρίσκονται πάντα σε κοινή θέα στο σπίτι φρούτα και λαχανικά και φυσικά, φρόντισε να βάζεις και ένα φρούτο στο lunch box του παιδιού, μαζί με το τοστ του.

Όσο πιο λίγες και απλές πρώτες ύλες, τόσο το καλύτερο: Αν θέλεις να συστήσεις στην οικογένειά σου την «καθαρή διατροφή», καλό είναι να επιλέγεις προϊόντα που περιέχουν όσο πιο λίγες και απλές πρώτες ύλες γίνεται. Σκέψου, για παράδειγμα, ότι οι σειρές ψωμιών «καθαρής ετικέτας» της εταιρείας Καραμολέγκος περιέχουν μόνο αλεύρι, νερό και φυσικό προζύμι παραγωγής της εταιρείας.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις να βάζεις συχνά στο μενού προϊόντα που όχι μόνο είναι πολύ επεξεργασμένα, αλλά περιέχουν πολλή ζάχαρη και έχουν τηγανιστεί. Το μαγείρεμα στον ατμό, για παράδειγμα, είναι πιο υγιεινό και διατηρεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Ώρα να γίνουμε τα πρότυπα για τα παιδιά μας: Τα παιδιά συχνά «αντιγράφουν» τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας. Αν θέλουμε να τα βοηθήσουμε να τρέφονται καλύτερα, λοιπόν, η αρχή θα γίνει από εμάς. Καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, επιλέγοντας τρόφιμα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα και περιέχουν πιο αγνά υλικά, θα τα εμπνεύσουμε να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

karamolegkos-3.jpg

Το σίγουρο είναι πως σε μία καθημερινότητα που «τρέχει» πιο γρήγορα από εσένα, το να μπορείς να ελέγχεις τα πάντα, μοιάζει με άπιαστο όνειρο, ειδικότερα αν είσαι μητέρα. Ωστόσο, σίγουρα μπορείς να έχεις καλύτερο έλεγχο της διατροφής του μικρού σου. Αύριο το πρωί, λοιπόν, δοκίμασε να βάλεις στο lunch box του παιδιού ένα φρούτο της εποχής σε κομμάτια και ένα τοστ, με «Ψωμί του τοστ» Καθαρής Ετικέτας -και με όποιες προσθήκες αγαπάει το μικρό σου. Και κάπως έτσι, σε λίγα μόνο λεπτά, θα είσαι σίγουρη ότι θα έχεις προσφέρει στο παιδί έναν απλό, αλλά γευστικό, θρεπτικό και clean eating συνδυασμό, που θα αναβαθμίσει εγγυημένα τη διατροφή του!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved