Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για όλη την εβδομάδα

Πέντε συνταγές για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο.

Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για όλη την εβδομάδα

Μαμά ετοιμάζει σάντουιτς για το κολατσιό του παιδιού.

Bigstock

Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών. Είναι το γεύμα που τα κρατά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο και εκείνο που μαζί με το πρωινό τους δίνει ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ημέρας.

Και επειδή ώς γνωστόν κάθε τι σπιτικό είναι παντα και πιο υγιεινό, και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσεις τις προτάσεις μας για το κολατσιό όλης της εβδομάδας. Συνταγές εύκολες και υγιεινές.

Σχολικά γεύματα για όλη την εβδομάδα

Δευτέρα

Στριφτά σπανακοτυροψωμάκια

https://www.instagram.com/p/CgClG2-Ftl4

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 1 κούπα ζεστό νερό
  • 1 κούπα ζεστό γάλα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1 μαγιά ξερή ή μισή φρέσκια μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) αλάτι
  • αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 1 κιλό)

Για τη γέμιση:

  • 3 κούπες τσαγιού τριμμένη φέτα
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο baby σπανάκι (αν σας αρέσει ο άνηθος, αντικαταστήστε με
  • άνηθο ή ό,τι άλλο μυρωδικό θέλετε και παραλείψτε το σπανάκι)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάλτε το ζεστό νερό, το ζεστό γάλα, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ασπράδι και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Με το μίξερ και τη βοήθεια του γάντζου, ζυμώστε καλά το μείγμα σας αφού προσθέσετε το αλάτι και ρίξετε σιγά σιγά το αλεύρι.

Αν δεν έχετε μίξερ, ζυμώστε πολύ καλά με τα χέρια σας. Ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω.
Απλώστε την τριμμένη φέτα που θα έχετε ανακατέψει με το ψιλοκομμένο baby σπανάκι. Ρολάρετε τη ζύμη σας και έπειτα κόψτε τη με ένα ένα μαχαιράκι. Στο βίντεο θα δείτε τον τρόπο.

Τοποθετήστε τα ψωμάκια σας σε ένα ταψί που θα έχετε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί. Περάστε με τον κρόκο αυγού τα ψωμάκια και ψήστε στους 180 - 200 βαθμούς για μισή ώρα.

Τρίτη

Μπισκότα με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και βρόμη

mpiskota me vromi

Θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι βρώμη
  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
  • 1 κ.σ. γεμάτη φυστικοβούτυρο

Πώς θα τα φτιάξετε:

Βγάλτε τις φλούδες από τη μπανάνα και κόψτε τις σε μικρά κομματάκια, Πιέστε τις με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέστε το φυστικοβούτυρο τη βρόμη και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά.

Για να φτιάξετε τα μπισκότα βάλτε μία κουταλιά από το μείγμα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και επαναλάβετε για όλο το μείγμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Τετάρτη

Σπανακόπιτα κέικ

spanaki keik

Θα χρειαστείτε:

  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 αβγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σπανάκι τσιγαρισμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κούπες τριμμένη με το χέρι φέτα

Πώς θα το φτιάξετε:

Σε ένα μπολ βάλτε τα αβγά και το γιαούρτι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε το καλό ανακάτεμα.

Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και βάλτε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, που θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.

Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία με μιάμιση ώρα. (ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, γι' αυτό τσεκάρετε με ένα μαχαιράκι για να δείτε αν έχει ψηθεί μέσα). (Μπορείτε να το βάλετε και σε φορμάκια ώστε να γίνουν ατομικά κεκάκια σπανακοπιτάκια)

Πέμπτη

Biscotti με ψίχα καρυδιού, ελαιόλαδο και χυμό πορτοκάλι

nistisima paximadia me karidia kai portokali

Υλικά:

  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 1 κρασοπότηρο κρυσταλλική ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
  • 240 γραμμάρια τριμμένη καρυδόψιχα (λέω 240 γραμμάρια, γιατί μετρώντας τα τόσο βγήκαν τα καρύδια που ήδη είχα στο σπίτι, γι' αυτό και σας βάζω ακριβώς τη δοσολογία που εγώ χρησιμοποίησα)
  • 550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εδώ θα συμπληρώσω, όσο αλεύρι σηκώσει, γιατί κρασοπότηρο με κρασοπότηρο διαφέρει)

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάλτε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Πάνω από τη λεκάνη ανακατέψτε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα. (λέω πάνω από τη λεκάνη, γιατί θα φουσκώσει και θα χυθεί. Οπότε προτιμότερο είναι να χυθεί μέσα στο μπολ και όχι στον πάγκο)

Αφού ανακατέψτε το μείγμα προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν και την καρυδόψιχα. Ανακατέψτε καλά και έπειτα προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφήστε στην άκρη το σύρμα που ανακατεύατε, φορέστε ένα γαντάκι και συνεχίστε το ανακάτεμα - ζύμωμα με το χέρι. Μόλις έχετε μια σφιχτή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια σας, είναι έτοιμη.

Αφήστε στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί και έπειτα χωρίστε τη ζύμη στα τρία. Πλάστε τρία μπαστούνια μεγάλα και χοντρά και βάλτε τα στο ταψί σας, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους.

Πατήστε τα ελαφρά με το χέρι σας και με ένα μαχαίρι χαρακώστε τα (όπως αν τα κόβατε σε φέτες) και ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.

Αφαιρέστε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι, κόψτε τα παξιμαδομπισκοτάκια σας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας έχω βάλει και ξαπλώστε τα στο πλάι. Βάλτε τα ξανά στον φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και βγάλτε τα.

Μόλις κρυώσουν καλά, βάλτε τα σε ένα μπολ που σφραγίζει καλά και απολαύστε τα με τον καφέ σας, το τσάι σας ή σκέτα.

Σημείωση: Αν και τα έφτιαξα μόλις χθες και βγήκαν πάνω από 40 κομμάτια, σήμερα έχουν μείνει λιγότερα από 20. Μάλιστα η κόρη μου τα μέτρησε και απαίτησε να μην φάμε εγώ και ο άνδρας μου ούτε ένα, ώστε να έχει για τα απογεύματά της και φυσικά για κολατσιό στο σχολείο.

Παρασκευή

Μπάρες γιαουρτιού με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα

mparew giaourtiou final

Θα χρειαστείτε:

Για τη βάση:

  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι πλήρες
  • 2 - 3 κουταλιές της σούπας μέλι

Για τα toppings και τις παραλλαγές:

  • σμέουρα
  • σταγόνες σοκολάτας
  • σπόρους chia
  • φυστικοβούτυρο
  • τρούφα σοκολάτας
  • κακάο
  • μπανάνα

Πώς θα τις φτιάξετε:

Αρχικά σε ένα ταψί βάλτε αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάλτε το γιαούρτι και το μέλι και ανακατέψτε. Με ένα μεγάλο κουτάλι πάρτε δύο κουταλιές και απλώστε της κατά μήκος στην μικρή πλευρά του ταψιού. (βλέπετε και παρακάτω βίντεο).

Βάλτε από πάνω μερικά σμέουρα ή ό,τι άλλα φρούτα θέλετε (πχ φράουλες, μύρτιλα κ.α.) και σταγόνες σοκολάτας

Στρώστε δίπλα δύο ακόμα κουταλιές και προσθέστε από πάνω φυστικοβούτυρο και σταγόνες σοκολάτας.

Μοιράστε το γιαούρτι που έχει περισσέψει στα δύο και βάλτε στο μισό σπόρους chia. Ανακατέψτε, απλώστε δύο κουταλιές δίπλα στις άλλες μπάρες και πασπαλίστε πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας.

Στο γιαούρτι που έχει περισσέψει προσθέστε λίγο κακάο και ανακατέψτε. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μέλι για να γίνει ακόμα πιο γλυκό. Απλώστε το μείγμα δίπλα στις άλλες μπάρες και κόψτε στο πάνω μέρος κομματάκια μπανάνας.

Βάλτε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν οι μπάρες και να γίνουν συμπαγείς. Έπειτα μπορείτε να τις κόψετε σε κομμάτια και να τις απολαύσετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved