Πότε πρέπει το παιδί μου να επισκεφτεί ψυχολόγο

Είναι πολύ δύσκολη η απόφαση των γονέων να επισκεφτούν ψυχολόγο για το παιδί τους.

Πότε πρέπει το παιδί μου να επισκεφτεί ψυχολόγο

Πόσο μάλλον εάν αυτή η συμβουλή προέρχεται από τρίτους, όπως ο παιδίατρος, ο δάσκαλος ή ο συγγενής. Ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, τονίζει ότι πολλοί γονείς αν και έχουν δείγματα ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους, δυσκολεύονται να κάνουν την επίσκεψη είτε γιατί αρνούνται να δεχτούν το πρόβλημα είτε γιατί φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν οι ίδιοι.

Με τι κριτήρια θα επιλέξω ψυχολόγο για το παιδί μου

Η επιλογή του Ειδικού δεν είναι πάντα εύκολη και απλή υπόθεση. Οι τιμές και οι ψυχοθεραπευτικοί μέθοδοι διαφέρουν και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή σας. Το προτιμότερο είναι να πάρετε συστάσεις από τον παιδίατρο σας ή ακόμη και από κάποιον φίλο που γνωρίζει. Έχει σημασία να βρείτε κάποιον που έχει εμπειρία και καλή επαφή με τα παιδιά. Εάν κατά τη διάρκεια των συνεδριών παρατηρήσετε πως δεν υπάρχει «χημεία» ή αποτέλεσμα προτιμότερο είναι να αλλάξετε θεραπευτή.

Τι θα κάνει ο ψυχολόγος

Ο ψυχολόγος θα πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται σχετικά με τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τις ικανότητες του παιδιού. Θα εξηγήσει, θα δώσει συμβουλές ή συστάσεις. Εάν χρειαστεί θα γίνουν κάποια τεστ που θα ορίσουν κάποιες ικανότητες ή θα φέρουν στην επιφάνεια κάποιες προσωπικές δυσκολίες. Ανάλογα πάντα με την ηλικία θα χρησιμοποιήσει μεθόδους όπως η ζωγραφική ή το παιχνίδι. Πολλές φορές δε χρειάζεται το παιδί να ενταχθεί σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά με απλή συμβουλευτική μπορεί να δοθούν κατάλληλες συμβουλές και τεχνικές οι οποίες θα βοηθήσουν το παιδί και θα δώσουν λύσεις. Μη διστάσετε να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί σας και μην καθυστερήσετε την επίσκεψη εάν σας έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες.

Η γνώμη του Ειδικού

Μπορεί η απόφαση της επίσκεψης σε ένα ψυχολόγο να φαίνεται δύσκολη, αλλά οι συνθήκες που μεγαλώνει ένα παιδί δημιουργούν πολλά ερωτήματα και αμφιβολίες όσον αφορά το γονικό ρόλο. Από επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η πρώιμη αντιμετώπιση έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την αναβολή και την υποβάθμιση του προβλήματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved