Το κλαψιάρικο παιδί

Τρόποι να διαχειριστείτε το κλαψιάρικο παιδί σας!

Το κλαψιάρικο παιδί

Το κλάμα είναι ένας τρόπος συμπεριφοράς, προκειμένου να δείξουμε ότι έχουμε αδικηθεί και ζητάμε από τους γονείς μας τη συμπόνοια ή μια καλύτερη αντιμετώπιση. Ένα παιδί μπορεί να κλαίει, γιατί έκανε λάθος και φοβάται ότι θα τιμωρηθεί άσχημα γι’ αυτό. Ορισμένα παιδιά καταφεύγουν στο κλάμα κάθε φορά που τα πράγματα γίνονται έντονα.

Εξακριβώστε αν το κλάμα σημαίνει κάτι σοβαρό ή αν είναι ικεσία για ειδική μεταχείριση

Αν το παιδί σας κλαίει για να κερδίσει τη συμπόνοια σας, μη σπεύδετε να το πάρετε αγκαλιά, λες και είναι κανένα ευαίσθητο πλασματάκι. Το κλαψιάρικο παιδί χρησιμοποιεί το κλάμα για να πετύχει ό,τι επιζητά και να αποφύγει ό,τι το δυσαρεστεί, επιδιώκει πάντα με το κλάμα να περάσει το δικό του. Για να διορθώσετε την κατάσταση, πάψτε να αντιδράτε στο ψεύτικο κλάμα του.

Το κλαψιάρικο παιδί με όπλο το κλάμα προσπαθεί να εκβιάσει την κατάσταση

Οι περισσότεροι γονείς είναι ευαίσθητοι προς το παιδί τους όταν το ακούν να κλαίει. Ορισμένοι δεν αντέχουν καθόλου και νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι άμεσα για να το σταματήσουν. Ο ήχος του κλάματος τους ξεσκίζει την καρδιά. Το κλάμα είναι το όπλο που δίνει η φύση στο παιδί, που όταν το χρησιμοποιεί γίνεται πανίσχυρο. Το παιδί αυτό το νιώθει και το καταλαβαίνει και το χρησιμοποιεί για να κάνει το δικό του.

Το κλαψιάρικο παιδί αποζητά συνεχώς μια καλύτερη μεταχείριση

Κάντε το παιδί σας ανεξάρτητο. Μην προσπαθείτε πάντα να το δικαιολογείτε και να το προστατεύετε. Με αυτόν τον τρόπο το κάνετε να νιώθει ότι από όλους θα πρέπει να περιμένει μια καλύτερη μεταχείριση αν βάλει τα κλάματα. Δώστε του να καταλάβει την αξία της υπευθυνότητας των πράξεων μας, των ορίων και της θετικής συμπεριφοράς. Έτσι, σιγά σιγά θα μάθει να αποδέχεται και τις αποτυχίες και πιθανά δυσάρεστα γεγονότα που είτε προκάλεσε είτε είναι μέρος των εξελίξεων.

Η γνώμη του ειδικού

Τα περισσότερα παιδιά που καταφεύγουν στο κλάμα με το παραμικρό έχουν αντιληφθεί την αδυναμία των γονέων τους να αντισταθoύν σε αυτό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved