Τι μπορεί να κάνει ένα νήπιο 2 ετών στην αδρή κινητικότητα;

Κινητική ανάπτυξη και αδρή κινητικότητα σε παιδιά από 2,6 έως 3 χρόνων.

Τι μπορεί να κάνει ένα νήπιο 2 ετών στην αδρή κινητικότητα;

Η δράση και η κίνηση είναι χαρακτηριστικά του δίχρονου παιδιού. Στα 2 χρόνια το παιδί σας περπατά αρκετά καλά χωρίς να χάνει την ισορροπία του.

Περπατά, τρέχει και πηδά

Τρεις ικανότητες της αδρής κινητικότητας έχουν εξελιχθεί πλήρως. Περπατά, τρέχει, πηδά με ασφάλεια, δοκιμάζει τις δυνάμεις του με όλο του το σώμα και κάθε κατόρθωμα το οπλίζει με εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Επιβραβεύστε το παιδί σας για κάθε νέο επίτευγμα

Μην του λέτε «μη» και «πρόσεχε θα χτυπήσεις». Αντί γι’ αυτό να είστε κοντά του για να μπορέσετε να το πιάσετε αν στραβοπατήσει.

Συνεργαστείτε μαζί του και βοηθήστε το να κάνει κάποια δύσκολη κίνηση, όπως να αναρριχηθεί. Δώστε του τη δυνατότητα να δοκιμάσει κάτω από τη δική σας επίβλεψη, εξηγώντας του τους κινδύνους της πτώσης, χωρίς να το φοβίσετε.

Παίξτε μαζί του παιχνίδια με μπάλες, τροχήλατα οχήματα, κουνιστά αλογάκια. Βοηθήστε το στην παιδική χαρά να δοκιμάσει όλα τα παιχνίδια.

Η εξάσκηση στην αδρή κινητικότητα και στα σωματικά παιχνίδια αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση

Μπορεί να θεωρείτε το παιδάκι σας πολύ μικρό, ωστόσο πρέπει να το ενθαρρύνετε να δοκιμάζει τις δυνάμεις του. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να προσπαθεί, θα καταλάβει τους κινδύνους και θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί.

Πώς να ενθαρρύνετε την κίνηση με ασφάλεια

Αυτό που τρομάζει τους περισσότερους γονείς είναι μήπως το παιδάκι τους άθελά του έχει κάποιο ατύχημα επειδή είναι πολύ δραστήριο.
Μάθετέ το να σας κρατά από το χέρι όταν περπατάτε στο πεζοδρόμιο. Είναι μια συνήθεια που δεν αρέσει σχεδόν σε κανένα παιδί. Τώρα, είναι η κατάλληλη περίοδος, στα 2 χρόνια να του το μάθετε.

Ενθαρρύνετε τις δραστηριότητες που θέλει να κάνει. Βοηθήστε το να δοκιμάσει τις δυνάμεις του χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Τι πρέπει να σας ανησυχήσει

  • Αν το παιδί χάνει εύκολα την ισορροπία του και δεν μπορεί να σταθεί όρθιο.
  • Αν το παιδί σας φοβάται να τρέξει και να μετακινηθεί.
  • Αν το παιδί σας κάνει πολύ επικίνδυνα πράγματα και θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο.
  • Αν το παιδί σας είναι υπερκινητικό και δε συγκεντρώνεται να παίξει μαζί σας για 2-3 λεπτά ένα παιχνίδι με μπάλα.

Τι πρέπει να κάνετε

Αρκετά νήπια για διάφορους λόγους δεν αποκτούν τις κινητικές ικανότητες που αντιστοιχούν στην ηλικία τους. Προσπαθήστε να του κάνετε εξάσκηση σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες. Αυτό πολλές φορές τα βοηθά να κατακτήσουν τις ικανότητες που πρέπει.

Πότε να απευθυνθώ σε ειδικό

Σε ορισμένες περιπτώσεις η εξάσκηση στο σπίτι και οι προσπάθειες των γονιών για εξάσκηση δεν είναι πολύ αποτελεσματική. Τότε, χρειάζεται να μιλήσετε με έναν ειδικό σε αναπτυξιακό κέντρο. Η αξιολόγηση της συγκεκριμένης περίπτωσης θα βοηθήσει γιατί θα σας δοθούν εξατομικευμένες συμβουλές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved