Η «Μπεατρίς», η απαγόρευση της άμβλωσης και το νεκρό βρέφος- Μία τραγική ιστορία

Η νεαρή έγκυος με το ψευδώνυμο Μπεατρίς βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στο Ελ Σαλβαδόρ για το αν θα της επιτρεπόταν να υποβληθεί σε άμβλωση επειδή το έμβρυο που κυοφορούσε έπασχε από ανεγκεφαλία.

Η «Μπεατρίς»,  η απαγόρευση της άμβλωσης και το νεκρό βρέφος- Μία τραγική ιστορία

Η ανεγκεφαλία, εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών του κρανίου, οπότε το έμβρυο έχει ελάχιστες πιθανότητες να ζήσει.

Η 22χρονη, άρρωστη επίσης- πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και ερυθηματώδη λύκο, βρέθηκε στην τραγική θέση να ζητά να κάνει άμβλωση, και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ να μην της το επιτρέπει.

Ηταν το 1999, όταν το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα, η Ονδούρα, ο Αγιος Δομίνικος και η Χιλή είναι οι μόνες χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, όπου απαγορεύεται η άμβλωση σε κάθε περίπτωση.

Το θέμα της Μπεατρίς, που σόκαρε, δίχασε και προβλημάτισε τη διεθνή κοινότητα, έδειχνε να μην έχει τέλος.

«Τα δικαιώματα της μητέρας δεν προηγούνται αυτών του εμβρύου», αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο ενώ παράλληλα ζήτησε από τις ιατρικές υπηρεσίες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την υγεία της νεαρής κοπέλας.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των Γυναικών απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο της χώρας Μαουρίσιο Φούνες να παρέμβει και να επιτρέψει τη διακοπή της κύησης.

Τελικά η Μπεατρίς, γέννησε τη Δευτέρα με καισαρική τομή προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή της και ταυτόχρονα να μην παραβιάσει τον νόμο, αλλά το βρέφος όπως ήταν αναμενόμενο, δεν επέζησε.

Το υπουργείο Υγείας του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι οι γιατροί που παρακολουθούν την γυναίκα, την υπέβαλαν σε καισαρική τομή για να αφαιρέσουν το έμβρυο και έτσι να αποφύγουν την άμβλωση που είναι παράνομη στη χώρα.

Η υπουργός Υγείας Μαρία Ιζαμπέλ Ροντρίγκες δήλωσε ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) και ότι η κατάσταση της Μπεατρίς, η οποία βρισκόταν στην 27η εβδομάδα της κύησης, είναι σταθερή ενώ πέντε ώρες αργότερα ανακοινώθηκε πως η νεογέννητη κόρη της πέθανε πέντε ώρες αφότου γεννήθηκε.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση την περασμένη Πέμπτη του Δια-Αμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούσε το Ελ Σαλβαδόρ να λάβει μέτρα για να σώσει την ζωή της γυναίκας μετά την απόρριψη από τα τοπικά δικαστήρια του αιτήματός της να υποβληθεί σε έκτρωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ απέρριψε το αίτημά της για έκτρωση με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, που, σύμφωνα με το δικαστήριο, προστατεύει την ζωή από την στιγμή της σύλληψης.

Η επιλογή της καισαρικής τομής ήταν για τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το νομικό αδιέξοδο.

Η υπόθεση έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των αμβλώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ και των απόψεων σε σχέση με την έκτρωση στην κυρίως ρωμαιοκαθολική Λατινική Αμερική. Ορισμένες χώρες, όπως η Κολομβία, χαλαρώνουν τους ισχύοντες κανονισμούς επιτρέποντας την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved