Εγκυμοσύνη και κάπνισμα: H προγεννητική έκθεση στο κάπνισμα επηρεάζει την μελλοντική πνευμονική υγεία του παιδιού!

Ένα τα πρώτα πράγματα που μας συμβουλεύει ο γιατρός μας κατά την εγκυμοσύνη μας είναι να κόψουμε το κάπνισμα. Το κάπνισμα στην κύηση μπορεί να επιφέρει δεκάδες προβλήματα στο έμβρυο, τα οποία, σύμφωνα με έρευνα θα το ακολουθούσουν και στη μετέπειτα ζωή του.

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα: H προγεννητική έκθεση στο κάπνισμα επηρεάζει την μελλοντική πνευμονική υγεία του παιδιού!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν σχεδόν 2.500 παιδιά και διαπίστωσαν ότι η προγεννητική έκθεση στο κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την μελλοντική πνευμονική του υγεία.
«Ήδη υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να μην καπνίζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδανικά πριν απ' αυτή», σημειώνει ο ερευνητής Σαμ Ο, που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας. «Η μελέτη έρχεται να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στις γυναίκες αλλά και στους γιατρούς να ρωτούν τις μέλλουσες μητέρες για τη σχέση τους με το τσιγάρο. Η εγκυμοσύνη πάντως είναι μια καλή ευκαιρία για να απαλλαγούν απ' την κακή αυτή συνήθεια», συμπληρώνει ο ερευνητής. Η εμβρυϊκή έκθεση στο καπνό του τσιγάρου μπορεί να εξασθενεί την πρώιμη πνευμονική ανάπτυξη ή να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την συμπτωματολογία του παιδικού άσθματος ή και να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης πνευμονικής νόσου.


Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος: Το 33% των εφήβων έχει δοκιμάσει τσιγάρο!

Διαβάστε επίσης: Αυξημένα τα προβλήματα υγείας για παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved