Από την πάνα στο γιογιό: Οι απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό δυσκολεύει αρκετούς γονείς και οι ερωτήσεις τριγυρίζουν στο μυαλό σας, είναι αρκετές.

Από την πάνα στο γιογιό: Οι απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα

Τα παιδιά μεγαλώνουν ασύλληπτα γρήγορα. Σαν χθες σας φαίνεται τότε που γυρίσατε στο σπίτι από το μαιευτήριο με αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι στο καλαθάκι του και πριν καλά καλά ο καταλάβετε, ήρθε η ώρα το μικρό σας να αποχαιρετήσει την πάνα μια για πάντα.

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογό απασχολεί αρκετούς γονείς. Τα ερωτήματα, πολλα. Ποιά είναι η "σωστή" ηλικία; Πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε το παιδί σας; Πόσο διαρκεί η όλη διαδικασία της μετάβασης; Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα ένα.

Ποια είναι η σωστή ηλικία;

"Σωστή" ηλικία δεν υπάρχει. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και λειτουργεί με τον δικό του τρόπο. Άλλα παιδιά αποχωρίζονται την πάνα στην ηλικία μόλις των 18 μηνών και άλλα στην ηλικία των 3 ή των 4. Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, στην ηλικία των 18-24 μηνών τα παιδιά είναι σε θέση να αντιληφθούν τα σήματα που δίνει το σώμα τους και μεταξύ των 2 και 3 τριών ετών, οι σφιγκτήρες ωριμάζουν και το παιδί αποκτά καλύτερο έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης

Υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα του;

Και όμως υπάρχουν και είναι τα εξής:
-Όταν, ενώ το μικρό σας φοράει πάνα, αντιλαμβάνεται την ανάγκη του και σταματάει την όποια άλλη δραστηριότητά του ή πάει σε ένα πιο απόμερο μέρος. Αυτό αποδεικνύει ότι καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει.
-Όταν μεταξύ μεσολαβει διάστημα τουλάχιστον μίας ώρας από όταν κάνει τσισάκια και "κακά".
-Όταν η φυσική του κατάσταση είναι τέτοια που του επιτρέπει να κάτσει και να σηκωθεί από το γιογιό.
-Όταν με τον τρόπο του απαιτεί να το αλλάξετε όταν η πάνα έχει λερωθεί.

Πόσο διάσημα διαρκεί η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό;

Το διάστημα αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς. Όπως είπαμε, το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει τον δικό του τρόπο. Η μετάβαση από την πάνα στο γιογό απαιτεί υπομονή και επιμονή. Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, συνήθως η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι έναν μήνα.

Tips για να γίνει ο αποχωρισμός της πάνας πιο εύκολος:

1.Χαλαρώστε. Το παιδί σας μπορεί να είναι έτοιμο, αλλά για να συμβεί πρέπει και εσείς να ειστε υπομονετικοί και ήρεμοι.
2.Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι "ατυχήματα" θα συμβούν. Η μετάβαση από την πάνα στο γιογό δεν γίνεται με τη μία. Χρειάζεται επιμονή και πολλά "ατυχήματα" μέχρι να τα καταφέρετε.
3.Είναι σημαντικό να ρωτάτε αρκετά συχνά το μικρό σας αν θέλει να κάνει την ανάγκη του. Με αυτόν τον τρόπο, το βάζετε πιο εντατικά στη διαδικασία να συνειδητοποιήσει τις ανάγκες του σώματός του.
4.Η "εκπαίδευση" συνήθως είναι πιο εύκολη στο σπίτι από ότι στον βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό γιατί εκεί το παιδί σας αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια.
5.Μην βγαλετε την πάνα το βράδυ μέχρι το μικρό σας να καταφέρει να παραμείνει στεγνό, καθ όλη η διάρκεια της ημέρας.
6.Δείτε την αστεία πλευρά, Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό είναι μία διαδικασία σημαντική και μοναδική για το παιδί σας. Προσπαθήστε να έχετε υπομονή και να αντιμετωπίζετε το κάθε απρόοπτο με χιούμορ!

Πηγή: motherandbaby.co.uk

Ενημερωθείτε στο Newsbomb.gr για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved