Βρεφικός σταθμός: Οι εγγραφές άρχισαν - Όσα πρέπει να γνωρίζει η μητέρα

Η ανάθεση της φροντίδας του παιδιού στο βρεφικό σταθμό δημιουργεί συχνά στη μητέρα συναισθηματική ανασφάλεια.

Βρεφικός σταθμός: Οι εγγραφές άρχισαν - Όσα πρέπει να γνωρίζει η μητέρα

Πώς θα είναι εκεί, θα έχει τη σωστή φροντίδα, θα μπορεί να προσαρμοστεί, θα το προσέχουν όπως εγώ, όταν θα κλαίει θα το παίρνουν αγκαλιά ή θα το αφήνουν να κλαίει μέχρι να σταματήσει από μόνο του;

Η ένταξη του βρέφους σε σταθμό είναι μια ανησυχητική επιλογή για τους περισσότερους γονείς.

Το γεγονός ότι το βρέφος θα πρέπει να αλλάζει χώρο, να σηκώνεται πρωί και να μετακινείται, το ότι θα είναι σε ένα χώρο με άλλα βρέφη, όλα αυτά ανησυχούν τους γονείς. Ο βρεφικός είναι μονόδρομος όταν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για νταντά στο σπίτι.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς στο βρεφικό σταθμό;

  • Να είναι καθαρός και να έχει καλούς χώρους
  • Να έχει φιλικό προσωπικό με ευγενικές φυσιογνωμίες
  • Να είναι κοντά στο σπίτι ώστε να διευκολύνει
  • Να είναι τόσα βρέφη όσα προβλέπεται από το νόμο
  • Να συνδυάζει φροντίδα με δραστηριότητες για βρέφη
eggrafes ston vrefonipiako stathmo 1

Πώς λειτουργούν οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί για να μαθαίνουν οι νέοι γονείς

Ανασφάλεια μπορεί να υπάρχει σχετικά με το που θα πάει το μωράκι μας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στελεχώνονται από ειδικούς επαγγελματίες, τους παιδαγωγούς προσχολικής αγωγής.

Τι κάνουν καθημερινά οι παιδαγωγοί προσχολικής αγωγής

Φροντίζουν καθημερινά υπεύθυνα τα μωρά, ενώ παράλληλα τους παρέχουν παιδαγωγικές δραστηριότητες και κατάλληλες για την ηλικία τους ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Βάζουν στα μωράκια μουσική, τους χτυπούν παλαμάκια, τα ταχταρίζουν, τους τραγουδούν, ώστε να περνούν ευχάριστα την ώρα που δεν κοιμούνται.

Αν το βρέφος δεν προσαρμοστεί σωστά στο βρεφικό σταθμό

Ο κύριος Μαντούδης επισημαίνει ότι, αν το βρέφος δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα βρεφικό σταθμό, δεν είναι απαραίτητο ότι το πρόβλημα είναι στο σχολείο και στη λειτουργία του, αλλά μπορεί να οφείλεται και στο βρέφος. Οι γονείς που γνωρίζουν το παιδί τους καλύτερα από τον καθένα θα πρέπει να παρατηρήσουν τις συμπεριφορές του μωρού τους και, αν διαπιστώσουν αλλαγές, να τις συζητήσουν με έναν ειδικό αλλά και με τους παιδαγωγούς.

mantoudis vrefonipiakos stathmos

Τα «υπέρ στην κοινωνικότητα» του βρεφονηπιακού

Το παιδί γίνεται από πολύ νωρίς ανεξάρτητο και κοινωνικό. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που ξεκινούν από τόσο νωρίς το «βρεφικό » σημειώνουν πολύ ταχύτερη πρόοδο στην κοινωνικότητα σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν στο σπίτι τους.

Τα «κατά» του βρεφικού σταθμού

Το παιδί ενδέχεται να μη λάβει την προσοχή που χρειάζεται

Συχνά, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και ενώ ο νόμος ορίζει ότι αντιστοιχεί ένας βρεφοκόμος ανά 8 βρέφη και ένας βοηθός, αυτό δεν τηρείται πάντα. Η έλλειψη προσωπικού υποβαθμίζει την ποιότητα της φροντίδας, με αποτέλεσμα ο παιδαγωγός να μη δίνει την απαραίτητη προσοχή σε κάθε παιδί ξεχωριστά.

Οι συχνές ιώσεις αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα γιατί τα βρέφη μπορεί να επιμολύνονται.

Οι ιώσεις είναι σημαντικό πρόβλημα. Όσο πιο μικρό είναι το βρέφος, τόσο περισσότερο ευάλωτο είναι, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να μην πηγαίνει στο βρεφικό λόγω ασθενείας, γεγονός που το απορυθμίζει από τη ρουτίνα, ενώ δημιουργεί επιπρόσθετο ζήτημα στην εργαζόμενη μητέρα.

eggrafes ston vrefonipiako stathmo 3

Όταν το βρέφος πρέπει να πάει στο βρεφικό σταθμό

Οι ειδικοί στην παιδική ανάπτυξη υποστηρίζουν ότι το βρέφος είναι προτιμότερο να είναι στο χώρο του μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Συχνά, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα διότι είναι μια επιλογή πιο δαπανηρή. Για αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τις συνθήκες του παιδικού, να είναι βέβαιοι ότι τα καθημερινά προγράμματα, η φροντίδα και η υγιεινή του χώρου είναι ποιοτικά αντίστοιχα με αυτά που τους υποσχέθηκαν όταν έγινε η εγγραφή του μωρού τους.

Η γνώμη του ειδικού

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με τη μητέρα στο σπίτι, στη σημερινή εποχή, βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση. Όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα επιλογής καλό είναι να την εκμεταλλευτούν. Για όσους δεν την έχουν, αυτό που μπορούν να κάνουν είναι μια καλή επιλογή σταθμού και να προσπαθήσουν να αναπληρώνουν την έλλειψη επικοινωνίας και σχέσης με το βρέφος όταν επιστρέφουν από την εργασία τους. Φροντίστε, λοιπόν, να κάνετε μία σωστή επιλογή βρεφικού σταθμού, μιας και οι εγγραφές στους δημόσιους βρεφικούς έχουν αρχίσει και ολοκληρώνονται τέλη Μαΐου, και καλή σχολική χρονιά!

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved