Η χρήση της τεχνολογίας στην προσχολική ηλικία: Τι πρέπει να προσέξετε

Η χρήση της τεχνολογίας στην προσχολική ηλικία: Τι πρέπει να προσέξετε

Τα παιδιά σήμερα, ήδη από τα χρόνια της προσχολικής ηλικίας, εξοικειώνονται και χειρίζονται την τεχνολογία πολλές φορές καλύτερα και από τους ενήλικες!

Η χρήση της τεχνολογίας στην προσχολική ηλικία: Τι πρέπει να προσέξετε

Από νηπιακή ηλικία, πολλές φορές πριν καν μάθουν κολύμπι ή ποδήλατο, μαθαίνουν να χειρίζονται το κινητό τηλέφωνο ή το tablet. Οι γονείς συνήθως προσπαθούν να τα κρατούν μακριά από τις συσκευές, αλλά τα παιδιά παρακολουθώντας εκείνους, αποτυπώνουν τη χρήση, τις κινήσεις και τον χειρισμό των συσκευών.

Δύσκολο να τα ξεγελάσεις, αδόκιμο να τα απομονώσεις από την πραγματικότητα, άθλος η εξεύρεση λύσεων και σωστών πρακτικών. Γι’ αυτό ακριβώς, το ζήτημα αποτελεί ένα από τα πιο καυτά θέματα στον επιστημονικό-ερευνητικό τομέα.

Όπως διαβάζουμε στο kids@safety η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) -γνωστή για την αυστηρότητά της στο θέμα της επαφής των παιδιών με την τεχνολογία, αλλά και γιατί συνήθως δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές σε παγκόσμιο επίπεδο- επιχείρησε να καταρτίσει έναν γενικό οδηγό. Αρχικός στόχος ήταν να συσχετίσει τα στάδια της παιδικής ηλικίας με τα προτεινόμενα χρονικά όρια μπροστά στις οθόνες. Πρόσφατα, όμως, άλλαξε εντελώς κατεύθυνση, υιοθετώντας διαφορετική φιλοσοφική γραμμή και τονίζοντας πως το βάρος, τελικά, δεν πρέπει να πέφτει τόσο στις ώρες που ένα παιδί θα περάσει καθημερινά μπροστά στο tablet, το κινητό ή τον υπολογιστή, αλλά στο τι απεικονίζεται στην οθόνη και ποιος άλλος παρακολουθεί τη δραστηριότητά του.

Ο Οργανισμός, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να τροποποιήσει ακόμη και τον πρώτο -και βασικό επί σειρά ετών- κανόνα, που όριζε πως τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως επαφή με οθόνες. Αντιθέτως, αναφέρει πλέον πως τα παιδιά βρεφικής και πολύ πρώιμης νηπιακής ηλικίας (έως 18 μηνών) μπορούν να συμμετέχουν σε ζωντανές βιντεοκλήσεις με συγγενείς τους, αφού έχει επιστημονικώς αποδειχθεί πως κερδίζουν από αυτό το είδος συνομιλίας ακριβώς ό,τι κερδίζουν και από τη ζωντανή κοινωνική αλληλεπίδραση.

Όσον αφορά το επόμενο εξάμηνο (18-24 μηνών) προστίθεται πλέον και η χρονικά περιορισμένη και αυστηρά επιλεγμένη χρήση βίντεο και παιχνιδιών, που ωθούν τα μικρά παιδιά να επαναλαμβάνουν λέξεις, εφιστώντας, παράλληλα, την προσοχή τους στην εικόνα. Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, οι γονείς να συμμετέχουν. Αλλά αυτό, όπως φαίνεται από τις έρευνες, είναι προϋπόθεση για όλη τη νηπιακή και προσχολική ηλικία.

Για τα νήπια 2-3 ετών, αλλά και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-6 ετών), υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν την ικανότητά τους να μεταφέρουν τη γνώση από τις οθόνες στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να μην γίνεται χρήση τέτοιων εφαρμογών (και γενικά τα παιδιά να μην περνούν μπροστά στις οθόνες) περισσότερο από μία ώρα την ημέρα, με τους γονείς να έχουν πάντα ενεργό ρόλο.

prosxoliki texnologia

Οδηγός σωστής πρακτικής

Για να βοηθήσει τους γονείς να ανταποκριθούν στο πολύπλοκο θέμα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε έναν πολύτιμο χρηστικό οδηγό.

Κάντε αυτό που ξέρετε καλά. Ακολουθήστε και επιβάλλετε στο ψηφιακό περιβάλλον τους γονικούς κανόνες που εφαρμόζετε και στην πραγματική ζωή. Τα παιδιά χρειάζονται σαφή όρια και κανόνες, ανάλογα με την ηλικία τους.

Γίνετε το καλό παράδειγμα. Περιορίστε τη δική σας χρήση κινητού, tablet, υπολογιστή μπροστά στο παιδί. Το μοντέλο συμπεριφοράς σας το επηρεάζει καθοριστικά.
Μην θυσιάζετε την άμεση επικοινωνία. Έρευνες της νευρολογικής επιστήμης έχουν αποδείξει ότι τα πολύ μικρά παιδιά, έως 2 ετών, μαθαίνουν περισσότερα και γρηγορότερα μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας. Δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος για την ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητάς του από το να μιλάτε στο μικρό σας. Η παθητική παρακολούθηση ενός βίντεο δεν θα το ωφελήσει όσο η συζήτηση μαζί σας. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 2 ετών, υπάρχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια, που μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητες, την κοινωνικότητα και τις γνώσεις του.

Το περιεχόμενο μετράει. Η ποιότητα του υλικού που θα δει το παιδί είναι πιο σημαντική από την ποσότητα του χρόνου του μπροστά στην οθόνη.

Ερευνήστε πριν εγκρίνετε. Περισσότερες από 80.000 εφαρμογές φέρουν τον χαρακτηρισμό της «εκπαιδευτικής» πλατφόρμας, μια γρήγορη έρευνα όμως θα σας πείσει πως δεν ανταποκρίνονται όλες σε αυτόν.

Στην οθόνη μαζί με τα παιδιά. Ορίστε τον χρόνο επαφής του παιδιού με την τεχνολογία ως οικογενειακό. Εξηγήστε του το παιχνίδι, παίξτε και δείτε μαζί ένα βίντεο, διασκεδάστε με τη διασκέδασή του, ειδικά έως την ηλικία των 3 ετών.

Το παιχνίδι είναι πιο σημαντικό. Καμία ψηφιακή δραστηριότητα δεν μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα του παιδιού περισσότερο από το παιχνίδι, ειδικά για παιδιά έως 3-4 ετών.

Δημιουργήστε «ελεύθερες ζώνες». Επιλέξτε χώρους όπου θα απαγορεύεται οποιαδήποτε οθόνη (π.χ. το δωμάτιό του), αλλά και χρονικές ζώνες με ρητή απαγόρευση (π.χ. πριν από τον ύπνο).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

Σε αυτή την γάτα δεν αρέσει η τεχνολογία και το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό! (vid)

Η τρομακτική αλήθεια για την επιρροή της τεχνολογίας στα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ

Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας Κρήτης: Δημιουργία παιδικού παιχνιδιού για ασφαλές Διαδίκτυο

Μπορεί η τεχνολογία να κάνει το παιδί σου, χοντρό, κουτό και κακό;

30.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Polyssimo challenge'
6.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Μίνι Παιχνίδι Ταξιδίου 'Stori'
6.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Μίνι Παιχνίδι Ταξιδίου 'Katupri'
22.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Haba Επιτραπέζιο 'Xώρες της Ευρώπης'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πηγές ασβεστίου για παιδιά που δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά

Πηγές ασβεστίου για παιδιά που δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά

Από ποιες τροφές θα πάρει ασβέστιο το παιδί αν δεν τρώει γαλακτοκομικά;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οξύς πόνος στην κοιλιά μετά το σεξ: Μήπως πρόκειται για ρήξη κύστεως ωχρού σωματίου;

Οξύς πόνος στην κοιλιά μετά το σεξ: Μήπως πρόκειται για ρήξη κύστεως ωχρού σωματίου;

Γιατί πονάω στην κοιλιά μετά την σεξουαλική επαφή; 
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Λαχταριστή, νόστιμη και εύκολη συνταγή για παγωτό cookies με 3 υλικά (vid)

Λαχταριστή, νόστιμη και εύκολη συνταγή για παγωτό cookies με 3 υλικά (vid)

Μας τρέχουν τα σάλια!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Νίκος Χατζηνικολάου: Βουτιές με την κόρη του στη θάλασσα -  Η ωραιότερη φώτο στο προφίλ του (pics)

Νίκος Χατζηνικολάου: Βουτιές με την κόρη του στη θάλασσα - Η ωραιότερη φώτο στο προφίλ του (pics)

Με μια υπέροχη καλοκαιρινή φωτογραφία ο Νίκος Χατζηνικολάου μας ευχήθηκε καλό μήνα!
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
Αναστασία Ρουβά: 10 φωτογραφίες που δείχνουν πόσο έχει αλλάξει χρόνο με τον χρόνο