Επαγγελματικός προσανατολισμός σε εφήβους: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς;

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός γίνεται συχνά στους εφήβους, προκειμένου να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους.

Επαγγελματικός προσανατολισμός σε εφήβους: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς;

Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός;

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ένας κλάδος της εφαρμοσμένης ψυχολογίας που μας βοηθά να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και με τι θα θέλαμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά στο μέλλον.

Η επιλογή του επαγγέλματος δεν είναι απλή ούτε εύκολη διαδικασία

Ορισμένοι έφηβοι μπορεί από πολύ μικρή ηλικία να έχουν αποφασίσει τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Υπάρχουν όμως, και πολλοί έφηβοι, οι οποίοι διχάζονται ανάμεσα σε δύο- τρεις επιλογές και ορισμένοι άλλοι που δεν έχουν ιδέα ποιο επάγγελμα θα ήθελαν να ακολουθήσουν.

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη δουλειά

Στόχος του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι η κατανόηση του εαυτού μέσω της ανακάλυψης των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων που έχουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μία διαδικασία συμπλήρωσης ερωτηματολογίων προσωπικότητας, ενδιαφερόντων, καθώς και συμπλήρωσης διαφόρων ψυχολογικών τεστ.

Σήμερα, ο επαγγελματικός προσανατολισμός έχει εξελιχτεί σε σχέση με το παρελθόν

Τα άτομα που κάνουν επαγγελματικό προσανατολισμό ακολουθούν και προγράμματα συμβουλευτικής, ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν τους στόχους τους βήμα προς βήμα. Με αυτό τον τρόπο ο έφηβος από την επιλογή προχωρά στην αυτοπραγμάτωση.

Η εξέλιξη ενός ατόμου καθορίζεται από την ωρίμανση των ικανοτήτων του, αλλά και από τη λήψη των σωστών αποφάσεων

Η διαδικασία της επαγγελματικής ανάπτυξης είναι ουσιαστικά η διαδικασία της ανάπτυξης ολόκληρης της εικόνας που έχει κανείς για τον εαυτό του. Η εικόνα του εαυτού (αυτό-αντίληψη) είναι ένα αποτέλεσμα αλληλοεπίδρασης κληρονομικών ικανοτήτων και κοινωνικών ευκαιριών που έχει στη διάθεσή του ένα άτομο. Μόνο όταν έχει αποκτήσει σωστή και ολοκληρωμένη εικόνα για τον εαυτό του, μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του.

Σημαντικό μέρος του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι η διαδικασία του συμβιβασμού και της προσγείωσης στην πραγματικότητα.

Πολύ συχνά, συναντάμε εφήβους να δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, επιχειρηματίες νυχτερινών μαγαζιών, επηρεασμένοι από τα χρήματα, το lifestyle, τη δημοσιότητα.Ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι να βοηθήσει τον έφηβο να διαχωρίσει το lifestyle από την πραγματική ζωή.

epaggelmatikos prosanatolismos 1

Έφηβοι που έχουν μια πίστη ότι θα περάσουν χωρίς να καταβάλουν την απαιτούμενη προσπάθεια

Τι συμβαίνει όμως με εκείνους τους εφήβους που πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους, όπως για παράδειγμα να περάσουν σε μία σχολή της επιλογής τους, ενώ δεν έχουν τις απαιτούμενες μαθησιακές ικανότητες ή δε διαθέτουν την αυτορρύθμιση ώστε να καθίσουν να διαβάσουν, να βάλουν ένα πρόγραμμα και να το τηρήσουν;

Και σε αυτή την περίπτωση ο επαγγελματικός προσανατολισμός μέσα από τη συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο να μην υπερβάλει με την αισιοδοξία του και να τον προσγειώσει στην πραγματική ζωή, όπου η αλήθεια είναι ότι μόνο με προσπάθεια και κόπο μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Συμβουλευτική στους εφήβους

Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά και οι έφηβοι δέχονται επιρροές από πολλές και διαφορετικές πηγές, media, lifestyle, ομάδες συνομήλικων, youtubers, είναι λογικό να βιώνουν μία σύγχυση σχετικά με την αυτό-εικόνα τους, αλλά και με το τι θέλουν να κάνουν στην ζωή τους. Πολύ συχνά, συναντάμε εφήβους που έχουν παραιτηθεί, δε θέλουν να κάνουν τίποτα, δε θέλουν να προσπαθήσουν. Η συμβουλευτική εφήβων μέσα από πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης τους βοηθά να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να μπουν στη μάχη για την ζωή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved