Θέλω το παιδί μου να πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του

Η ενθάρρυνση ξεκινά από την οικογένεια στη νηπιακή ηλικία.

Θέλω το παιδί μου να πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του

Όλοι οι γονείς επιθυμούν το παιδί τους να παίρνει πρωτοβουλίες, να ολοκληρώνει τις εργασίες του, να βάζει στόχους. Οι μικρές καθημερινές εμπειρίες είναι το μέσο που θα ωθήσει τα μικρά σας παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους και να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους.

Κάθε φορά που κάνετε τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού μιλήστε στο παιδί σας, εξηγήστε, δώστε του την ευκαιρία να προσπαθήσει και αυτό μαζί με σας.

Η συμμετοχή και η εξάσκηση μπορεί να φαίνεται αρχικά χάσιμο χρόνου, αλλά μακροπρόθεσμα το παιδί σας θα έχει αποκτήσει τόσες νέες εμπειρίες που θα μείνετε έκπληκτοι με το τι μπορεί να καταφέρει.

Στόχος της καθημερινής ενθάρρυνσης στη συμμετοχή είναι το παιδί να αναπτύξει θάρρος, υπευθυνότητα και εργατικότητα.

Στα νήπια αρέσει να μιμούνται τους μεγάλους, άρα εύκολα μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να ασχοληθούν. Είναι λάθος να λέμε στο παιδί δεν μπορείς, είσαι μικρός ακόμα. Οι γονείς οφείλουν να εξηγήσουν τους κινδύνους και να το αφήσουν να δοκιμάσει μέχρι εκεί που μπορεί με την εποπτεία τους αναγνωρίζοντας κάθε προσπάθεια που κάνει για να πετύχει κάτι, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια και η συμμετοχή ενδυναμώνει την πρωτοβουλία και τη λήψη αποφάσεων που αποτελούν σημαντικές δεξιότητες ζωής για κάθε άνθρωπο.

Κάθε παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ότι έχει αξία και πολλές φορές αρκεί μια φράση, όπως: ¨Είσαι από τα παιδιά που μπορούν να τα καταφέρουν¨ ή ¨Μπράβο σου, προσπαθείς¨, για να μεταδώσουν στο παιδί αυτό το αίσθημα.

Είναι καλό, οι γονείς να δείχνουν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια που κάνει το παιδί και ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη τους στις ικανότητές του. Να το κάνουν να αισθάνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει. Να το δεχτούν όπως είναι και όχι όπως θα ήθελαν οι ίδιοι ή όπως θα μπορούσε να είναι.

Η θετική στάση της ενθάρρυνσης του παιδιού μας είναι βέβαιο πως θα του αποφέρει περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας, παρά αποτυχίας.

Δοκιμάζοντας το παιδί καθημερινά τις δυνατότητές του αντιλαμβάνεται καλύτερα και τους περιορισμούς που έχει, αποκτά δηλαδή μια αυτοαντίληψη του τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί, κατανοεί καλύτερα τα όριά του. Η έννοια της ενθάρρυνσης είναι στενά συνδεδεμένη με την έννοια της εμπιστοσύνης, της πίστης και του σεβασμού στις ικανότητες του άλλου, την επιμονή και την υπομονή.

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας και στο ριψοκίνδυνο παιχνίδι

Σημαντικό ακόμα είναι στην παιδική χαρά, στην εξοχή, να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να σκαρφαλώσει, να πηδήξει. Όλα αυτά αποτελούν ευκαιρίες εξάσκησης, έκφρασης και εκτόνωσης. Μέσα σε κάθε παιδί υπάρχει η επιθυμία για δράση και ριψοκίνδυνα παιχνίδια. Δώστε του τη δυνατότητα να τα βιώσει, ενώ εσείς το εποπτεύεται. Εξηγήστε του τους κινδύνους. Να είστε κοντά του, αλλά να το αφήσετε να προσπαθήσει.

Το παιδί μπορεί να αποδώσει, μόνο αν πιστέψει στον εαυτό του. Αν έχει την αίσθηση της παραδοχής από τους γονείς του, θα καταβάλει προσπάθειες.

Γι’ αυτό, καλό θα ήταν, οι γονείς:

Να πιστεύουν στις ικανότητες των παιδιών και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους, ενώ - ταυτόχρονα - να καλλιεργούν τον αυτοσεβασμό τους, να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που κάνουν, να τα βοηθούν, ώστε να αναπτύσσουν δεξιότητες συγχρονισμένες χρονικά και ψυχολογικά, και να φέρουν την επιτυχία. Να χρησιμοποιούν τα ενδιαφέροντα του παιδιού, ώστε να ενεργοποιούν τη μάθηση.

Η γνώμη του ειδικού

Με μέτρο ο έπαινος και οι ανταμοιβές

Ο έπαινος και η ενθάρρυνση δεν είναι έννοιες ταυτόσημες, όπως θεωρούν πολλοί γονείς. Ο έπαινος έχει την τάση να στρέφει την προσοχή του παιδιού γύρω από τον εαυτό του. Ανταμείβει το άτομο, αναγνωρίζει το δημιουργό. Αντίθετα, η ενθάρρυνση αναγνωρίζει το δημιούργημα και τονώνει την προσπάθεια.

Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι μεγάλο ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμα και στην εφηβεία να είναι, απλά αλλάξτε τον τρόπο σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved