Όταν ο έφηβος δεν ακούει κανένα

Τι να κάνετε όταν δεν σας ακούει το έφηβο παιδί σας!

Όταν ο έφηβος δεν ακούει κανένα

Η εφηβεία είναι μια περίοδος αλλαγών. Από τις συχνότερες αλλαγές που διαπιστώνουμε σε ένα έφηβο είναι στη συμπεριφορά και στους τρόπους.

Η παράβαση κανόνων είναι ο τρόπος με τον οποίο οι έφηβοι βιώνουν ότι μεγάλωσαν και ανεξαρτητοποιούνται

Συχνά οι έφηβοι κάνουν ή συμμετέχουν σε ριψοκίνδυνα πράγματα, πίνουν αλκοόλ σε εξόδους τους, συμμετέχουν σε ομάδες που κάνουν σκανταλιές, καταστρέφουν, βανδαλίζουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, σπάνε αντικείμενα, χρωματίζουν με σπρέι, δε δέχονται τα όρια που τίθενται από τους γονείς, λένε ψέματα με ή χωρίς λόγο και γενικά γίνονται πνεύματα αντιλογίας.

Ο σεβασμός προς τους άλλους που είχαν μάθει φαίνεται να παραχωρεί τη θέση του στην αγένεια και την αυθάδεια. Η αυθάδεια για τον έφηβο είναι η μαγκιά !!!

Οι έφηβοι επιλέγουν συνειδητά να φέρονται παραβατικά, γιατί με αυτό τον τρόπο νιώθουν ότι ξεχωρίζουν από τους άλλους συμμαθητές τους. Συνήθως δε δρουν μόνοι τους, αλλά σε ομάδες συνομήλικων ώστε να νιώθουν την ασφάλεια της ομάδας, αλλά και την υποστήριξή της.

Μιλήστε στους εφήβους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

Η επικοινωνία με τον έφηβο δεν είναι πάντα εύκολη

Πολύ συχνά, οι έφηβοι απομακρύνονται από την οικογένεια, γιατί πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο μεγαλώνουν, λύνουν μόνοι τους τα προβλήματά τους, κάνουν αυτό που θέλουν και σκέπτονται, και με αυτό τον τρόπο νιώθουν ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν. Άλλες φορές πιστεύουν ότι οι γονείς δεν μπορούν να κατανοήσουν τους προβληματισμούς τους και τα διαλείμματά τους, αυτό που ονομάζουμε χάσμα γενεών.

Οι δύσκολοι έφηβοι και η αντιμετώπισή τους

Οι περισσότεροι έφηβοι, ενώ περνούν μια κρίση αμφισβήτησης της οικογενείας, παρόλα αυτά δέχονται να συνεργαστούν. Υπάρχει όμως, και ένα μικρό ποσοστό εφήβων που δεν ακούν κανένα και τίποτα, αντιδρούν αρνητικά, προκλητικά χωρίς εμφανή λόγο. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται η βοήθεια από ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο.

antidrastikos efivos 1

Πότε χρειάζεται να απευθυνθούμε σε ειδικό όταν έχουμε ένα αντιδραστικό έφηβο

Όταν η επικοινωνία φαίνεται ότι έχει διαταραχτεί. Μιλήστε στο παιδί σας και εξηγήστε του ότι όλοι μας διανύουμε περιόδους που βιώνουμε ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε, δε γνωρίζουμε πώς να οργανώσουμε ή να διεκδικήσουμε τα ¨θέλω¨ μας, τις ανάγκες μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συμβουλευτική μας βοηθά να προσανατολιστούμε ξανά.

Τι είναι η συμβουλευτική για εφήβους και πως τους βοηθά στην καθημερινή τους ζωή

Η συμβουλευτική στους εφήβους τους βοηθά να μπουν στη διαδικασία της αυτογνωσίας, αυτοκριτικής και αυτοαμφισβήτησης . Διαδικασία από την οποία μόνο οφέλη μπορούν να έχουν, γιατί τους παρέχει τη δυνατότητα να εξετάσουν και να ελέγχουν κάθε φορά τη στάση τους ώστε να μην είναι ούτε επικριτικοί ούτε προκαλούμενοι.

Τι είναι η συμβουλευτική για εφήβους. Περιλαμβάνει ομιλία, συζήτηση και ασκήσεις χαλάρωσης

Η συμβουλευτική στους εφήβους περιλαμβάνει παροχή βοήθειας προς τον έφηβο, προκειμένου να αποκτήσει την αυτογνωσία εκτιμώντας τον εαυτό του, τις δυνατότητές του, τα προσόντα και τα ελαττώματά του και να γίνει πιο υπεύθυνος, ώστε να φτάσει στην αυτοπραγμάτωση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved