Παιδί και ανάπτυξη: Πώς να διδάξετε το παιδί σας να τρώει μόνο του

Όλα εξαρτώνται από την αναπτυξιακή φάση του παιδιού.

Παιδί και ανάπτυξη: Πώς να διδάξετε το παιδί σας να τρώει μόνο του

Τα γεύματα και τα σνακ είναι σημαντικές δραστηριότητες μέσα στην ημέρα του παιδιού και όπως όλες οι δραστηριότητες ρουτίνας θα πρέπει να είναι ευχάριστες, διασκεδαστικές και να παρακινούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Το γεύμα είναι επίσης μια ευκαιρία για να εκδηλώσουν τα παιδιά τις προτιμήσεις τους για φαγητό και για τον γονέα να σεβαστεί τις επιλογές αυτές.

Τα παιδιά ξεκινούν με το να τρώνε τα πάντα με τα χέρια τους. Θα έρθει όμως η στιγμή που θα είναι σε θέση να χειριστούν τα κουτάλια και τα πιρούνια σαν ενήλικες. Για να το καταφέρει αυτό ένα παιδί θα πρέπει να βρει τον ρυθμό του. Για παράδειγμα, μεταξύ 0 και 18 μηνών, δίνετε στο μωρό το μπουκάλι όταν πεινάει. Περιμένετε μέχρι να καταλάβετε ότι θέλουν να οδηγήσετε το κουτάλι ή το ποτήρι στο στόμα τους. Σταδιακά τα παιδιά αρχίζουν μόνα τους να αγγίζουν τα τρόφιμά τους και να τρώνε με τα χέρια τους.

Βάλτε το κουτάλι στο μπολ, βοηθήστε και ενθαρρύνετε το παιδί σας να το χρησιμοποιήσει. Το να μην τα καταφέρει στην αρχή είναι αναμενόμενο. Σιγά σιγά θα μάθει και θα αυτονομηθεί. Σε μεγαλύτερη ηλικία δώστε στο παιδί να δοκιμάσει να χρησιμοποιεί και το πιρούνι. Μην απογοητευτείτε αν δεν τα καταφέρει αμέσως: κάθε παιδί είναι διαφορετικό και χρειάζεται τον χρόνο του. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε απλές, θετικές και σαφείς οδηγίες από μικρή ηλικία για το τι πρέπει να κάνει κάθε φορά. Είναι μια άσκηση υπομονής τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.

Για το πότε μπορείτε να εισάγεται το κουτάλι, το πιρούνι και το μαχαίρι στο τραπέζι του παιδιού συμβουλευτείτε το χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί:

9 μηνών: Ενδιαφέρεται για το κουτάλι / Κάνει αδέξιες προσπάθειες / Ξεκινάει να πίνει με ένα φλιτζάνι, κούπα / Δεν μπορεί να ελέγξει τη ροή

12 μηνών: Δώστε του ένα κουτάλι / Προτιμά τα δάχτυλα / Χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι με στόμιο και δύο λαβές

18 μηνών: Ταΐζει τα παιχνίδια του με το κουτάλι / Τους φαίνεται διασκεδαστική η διαδικασία / Μαθαίνει να ελέγχει τη ροή / Πίνει από ποτήρι δίχως στόμιο

24 μηνών: Τρώει με το κουτάλι χωρίς να δημιουργεί μεγάλο χάος

3 ετών: Προτιμά το πιρούνι

4 ετών: Μπορεί να κόβει την τροφή του με το πιρούνι / Χρησιμοποιεί μαχαίρι για να κόψει μαλακά τρόφιμα. Θα μπορεί να κόβει το κρέας του σε ηλικία 6 ετών.

Πηγή: Motherforlife

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved