Πώς να μάθετε στα παιδιά να καθαρίζουν και να τακτοποιούν το δωμάτιό τους

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να καθαρίζουν το δωμάτιό τους και να το διατηρούν καθαρό.

Πώς να μάθετε στα παιδιά να καθαρίζουν και να τακτοποιούν το δωμάτιό τους

Η πιο συνηθισμένη κατάσταση που επικρατεί σε ένα παιδικό δωμάτιο είναι το… χάος! Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται και πολύ για την καθαριότητα ούτε αν πράγματά τους είναι τακτοποιημένα. Αυτό που τα ενδιαφέρει περισσότερο είναι το να βρίσκουν τα παιχνίδια τους – τα καταφέρνουν ακόμα και μέσα στο χάος!- και να παίζουν.

Ο ρόλος του γονιού μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνει να μάθει το παιδί του να είναι καθαρό και τακτικό και να διατηρεί τον χώρο του έτσι. Μπορείτε να ξεκινήσετε να διδάσκετε στα παιδιά τη σημασία ενός καθαρού και οργανωμένου χώρου στα παιδιά από μικρή ηλικία ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Δώστε τους κατευθύνσεις – οδηγίες

Το να πείτε στα παιδιά απλώς «Καθάρισε το δωμάτιό σου» δεν θα τα βοηθήσει αρχικά ιδιαίτερα. Το πρώτο διάστημα θα πρέπει να τους δείξετε τι σημαίνει καθαρό δωμάτιο και πώς φτάνουμε σε αυτό. Αρχικά, θα χρειαστεί να καθαρίσετε μαζί τους δίνοντας τους ταυτόχρονα οδηγίες: συμμάζεψε τα βιβλία σου, στρώσε το κρεβάτι σου, βάλε τα ρούχα σου στα άπλυτα κ.λπ.

Αναθέστε τους δουλειές ανάλογα με την ηλικία τους

Αντιστοιχίστε τις δουλειές με την ηλικία των παιδιών σας. Ακόμη και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν. Τα νήπια μπορούν να ξεσκονίσουν τα δωμάτια τους με κάλτσες στα χέρια τους. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να αρχίσουν να μαθαίνουν πώς να στρώνουν τα κρεβάτια τους. Απλά να είστε υπομονετικοί μαζί τους και βεβαιωθείτε ότι τους αναθέτετε εργασίες που μπορούν πραγματικά να ολοκληρώσουν.

Κάντε μια λίστα εργασιών

Όταν τα παιδιά σας μπορούν να διαβάσουν κάντε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να κάνουν. Καθώς τελειώνουν μια εργασία πείτε τους να τη διαγράφουν από τη λίστα.

Κάντε την καθαριότητα παιχνίδι

Μάλλον δεν σκέφτεστε τον καθαρισμό ως μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Ούτε τα παιδιά σας. Κάντε λοιπόν τη διαδικασία της καθαριότητας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Για παράδειγμα κάθε φορά που ολοκληρώνουν μια από τις δουλειές που τους έχετε αναθέσει μπορούν να χτυπούν ένα κουδουνάκι. Τοποθετήστε ένα χρονοδιακόπτη σε μια αγγαρεία και δείτε εάν μπορούν να νικήσουν το ρολόι.

Χρησιμοποιείστε καλάθια

Βοηθήστε τα παιδιά σας να βάλουν τάξη στο δωμάτιό τους δίνοντας τους καλάθια ή άλλους αποθηκευτικούς χώρους στους οποίους θα μπορούν να αποθηκεύουν τα παιχνίδια τους ή άλλα αντικείμενα.

Δώστε τους κίνητρα

Δεν εννοούμε να τα… δωροδοκήσετε αλλά να τους προσφέρετε ένα κίνητρο. Για παράδειγμα το βράδυ, αφού καθαρίσουν το δωμάτιό τους, μπορείτε να τους υποσχεθείτε να δείτε όλη μαζί η οικογένεια την αγαπημένη τους ταινία ή να πάτε μια βόλτα κάπου που επιθυμούν ή να τα αφήσετε να φάνε λίγο παραπάνω από το αγαπημένο τους γλυκό!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved