Μήπως κακομαθαίνουμε τα παιδιά μας αγοράζοντας ακριβά παιχνίδια;

Τα αγορασμένα παιχνίδια, είναι αλήθεια πως δίνουν χαρά σε όλους.

Μήπως κακομαθαίνουμε τα παιδιά μας αγοράζοντας ακριβά παιχνίδια;

Δεν πρέπει όμως να είναι τόσο πολλά και τόσο εύκολα, ώστε το παιδί να τα θεωρεί δεδομένα.

Είναι μύθος ότι τα παιδιά εντυπωσιάζονται μόνο από τα ακριβά παιχνίδια.

Τα ακριβά παιχνίδια και ρούχα, τις πιο πολλές φορές, καλύπτουν συναισθηματικά ελλείμματα των γονέων που αντικαθιστούν τον ποιοτικό χρόνο και τις ενοχές που βιώνουν για το παιδί.

Πραγματικότητα

Τα μωρά και τα νήπια παίζουν πιο πολύ με τα πράγματα του σπιτιού.

Μύθος: τα ακριβά παιχνίδια αποτελούν μια πρώιμη εκδήλωση της εγγραφής ¨ο καλός γονιός θέλει πάντα το καλύτερο για το παιδί του¨.
Άλλοτε πάλι καλύπτουν πεποιθήσεις να μην του λείψει τίποτα, να μη νιώσει άσχημα που ο φίλος του έχει και αυτό δεν έχει.

Πραγματικότητα

Είναι σημαντικό μάθημα ζωής και διαπαιδαγώγησης να μάθουν να ακούν ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα.

Είναι μύθος ότι τα ακριβά παιχνίδια που προφέρονται από τρίτους καλύπτουν τις ανάγκες κοινωνικής επίδειξης νονών και συγγενών.

Συχνά, νονοί, συγγενείς, παππούδες αγοράζουν ακριβά παιχνίδια για να δείξουν και να αποδείξουν έμμεσα ότι πραγματικά αγαπούν το παιδί και ενδιαφέρονται πως θα μεγαλώσει καλύτερα.

Πραγματικότητα

Τα παιδιά συνδέονται με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις μαζί μας και όχι με τα υλικά αγαθά. Επικοινωνήστε μαζί τους, περάστε χρόνο μαζί, ασχοληθείτε με τα ενδιαφέροντά τους.

Μήπως η υπερπροσφορά δώρων κακομαθαίνει το παιδί;

Είναι απολύτως αναγκαίο να παρέχεται στο παιδί η ευκαιρία να επιθυμεί και να προσπαθεί να αποκτήσει, καθώς, με αυτόν τον τρόπο βιώνει την πρώτη μορφή άσκησης θετικής διαπαιδαγώγησης. Το παιδί εκφράζει την επιθυμία και περιμένει μέχρι να πραγματοποιηθεί. Μαθαίνει ότι στην ζωή δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα αμέσως, χρειάζεται να έχουμε υπομονή, προσδοκία και να περιμένουμε.

Στην πραγματικότητα, το παιδί μπορεί να παίζει και να χαίρεται με τα πάντα. Τα πιο απλά και τα πιο απίθανα πράγματα.

Έτσι, οι γονείς μπορούν να παίζουν με το παιδί τους χρησιμοποιώντας οτιδήποτε, αρκεί να βρίσκονται μαζί του- δοκιμάστε να φτιάξετε ένα χάρτινο καραβάκι ή να στήσετε μια ιστοριούλα χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά ποτήρια που τάχα μιλάνε μεταξύ τους, κ.λπ.

Η γνώμη του ειδικού

Είναι αξιοθαύμαστο, το πόσες γνώσεις, συνήθειες και επιδεξιότητες μπορούν να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους μέσα από το παιχνίδι, φτάνει να το δουν σα μια ευκαιρία επικοινωνίας και μετάδοσης εμπειριών. Μια ευκαιρία την οποία, δε θα την έχουμε για πάντα μιας και το παιδί μεγαλώνει και μοιραία θα αναζητά τους φίλους του και τις παρέες του για να παίζει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved