Ο έλεγχος των χεριών σε βρέφη 7-9 μηνών

Ένα μωρό 7 μηνών είναι έτοιμο να μάθει να χρησιμοποιεί τα χέρια του ακόμα καλύτερα.

Ο έλεγχος των χεριών σε βρέφη 7-9 μηνών

Η ηλικία των 7 μηνών είναι η κατάλληλη για να εξασκήσει ένα μωρό τον έλεγχο των κινήσεων των χεριών του. Τους λεπτούς χειρισμούς δηλαδή, όπως επιστημονικά ονομάζουμε.

Τι είναι οι λεπτοί χειρισμοί και γιατί είναι σημαντικό να εξασκηθούν σε ένα βρέφος 7 μηνών;

Η χρήση των χεριών είναι μια από τις μοναδικές ικανότητες που διαθέτει ο άνθρωπος και που τον ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα θηλαστικά. Τα μωρά 7 μηνών είναι αναπτυξιακά έτοιμα να μπορούν να πιάσουν αντικείμενα με τα χέρια. Ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο που κατακτιέται σε αυτή την ηλικία των 7 μηνών είναι να τα μεταφέρουν αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο. Αυτό που μπορούν όμως να κάνουν παραπάνω, είναι και να σηκώσουν τα αντικείμενα με τη χρήση δείκτη-αντίχειρα, να τα στριφογυρίσουν ενώ συγχρόνως εξερευνούν/παρατηρούν το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθός τους.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα μωρά 7 μηνών στην εξάσκηση των λεπτών χειρισμών τους;

Μέσα από την καθημερινή φροντίδα μπορείτε να τους δώσετε ευκαιρίες να εξασκήσουν τις διαφορετικές λαβές που μπορούν να κάνουν με τα δάκτυλα και γενικότερα με την χρήση των χεριών. Σε περιπτώσεις όπου τα μωρά δυσκολεύονται ή δεν τα καταφέρνουν άπλα βοηθήστε το εσείς με το δικό σας χέρι δείχνοντάς του πως πιάνουμε το κύβο π.χ. Η καθημερινή εξάσκηση θα το βοηθήσει να τελειοποιήσει τις ικανότητες του στους λεπτούς χειρισμούς.

Εύκολες απλές καθημερινές δραστηριότητες εξάσκησης των λεπτών χειρισμών σε βρέφος 7 μηνών:

  • Γύρνα σελίδα: Χρησιμοποιώντας τη «λαβή τανάλια», ενώνοντας δηλαδή δάχτυλο και αντίχειρα, το μωρό πιάνει και γυρίζει τις σελίδες του βιβλίου. Σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο πιο εύκολα είναι τα χοντρά επιτραπέζια βιβλία, καθώς και τα πλαστικά που έχουν άκαμπτες σελίδες και μπορεί να εξασκηθεί πάνω τους χωρίς μεγάλη δυσκολία.
  • Στρίψε και γύρνα: Ένα παιδικό τιμόνι ή ένα σετ δραστηριοτήτων με κουμπιά και μοχλούς, που το μωρό πατάει και γυρίζει, εξασκώντας τον καρπό και τα δάχτυλα. Η εξάσκηση αυτή μπορεί να γίνει και με καθημερινά αντικείμενα, όπως το χερούλι της πόρτας.
  • Από χέρι σε χέρι: Δώστε στο μωρό ένα παιχνίδι και καθοδηγήστε το να το περάσει από το ένα χέρι στο άλλο. Γρήγορα θα μάθει να το εκτελεί και μόνο του.
  • Ενσφηνώματα: Πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας του μωρού. Το παιδί παίζει με ενσφηνώματα σχημάτων και ξύλινα παζλ χρησιμοποιώντας τη λαβή τανάλιας και το συντονισμού χεριού-ματιού.

Πρέπει να ανησυχήσω για την ανάπτυξη ενός βρέφους 7 μηνών όταν δεν μπορεί να:

  • Εκτελέσει τις εύκολες, απλές καθημερινές δραστηριότητες εξάσκησης των λεπτών χειρισμών.
  • Συγκεντρώσει την προσοχή του απερίσπαστα σε ένα παιχνίδι.
  • Καθίσει στην αγκαλιά σας για να κάνετε μαζί μια δραστηριότητα,
    όπως να του δείξετε ένα παιχνίδι.
  • Εκτελέσει απλές εντολές μετά από εσάς; «κοίτα, κούνα την κουδουνίστρα όπως εγώ»

Αν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας παρουσιάζει ορισμένα από τα παραπάνω ανησυχητικά σημάδια παρά την εξάσκηση και την προσοχή που του δίνετε, επικοινωνήστε με έναν ειδικό για πιο εξατομικευμένες συμβουλές και κάντε μία αναπτυξιακή εξέταση με το αναπτυξιακό check up plus.

Η γνώμη του ειδικού

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στην ηλικία των 7 μηνών δεν πρέπει να δίνουμε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με οθόνες όπως: τηλεόραση, τάμπλετ, κινητά, μολονότι αρέσουν στα μωρά, είναι πολύ νωρίς για αυτά και καλό είναι πρώτα να εξασκήσουν άλλους τομείς ανάπτυξης όπως είναι οι λεπτοί χειρισμοί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved