Ψώνια με το παιδί : Πώς να τα κάνουμε πιο ευχάριστα;

Το να πηγαίνεις για ψώνια μαζί με το παιδί σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ψώνια με το παιδί : Πώς να τα  κάνουμε πιο ευχάριστα;

Τα παιδιά συχνά κουράζονται, δε βρίσκουν ενδιαφέρον ή ζητάνε συνεχώς πράγματα που θέλουν. Το αποτέλεσμα είναι κι οι γονείς να αποφεύγουν να τα πάρουν μαζί τους, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την καθημερινότητά τους. Πώς όμως αυτό μπορεί να αλλάξει;

Πώς να κάνουμε τα ψώνια μας μαζί με το παιδί;

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που συναντά ο γονέας. Πρώτον το παιδί βρίσκει βαρετό το να πηγαίνει για ψώνια και δεύτερον ζητάνε διαρκώς πράγματα να τους αγοράσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Απασχολούμε το παιδί

Ιδιαίτερα όταν το παιδάκι μας είναι μικρό καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι έχοντας μαζί μας κάτι για να το απασχολήσουμε. Αυτό μπορεί να είναι μια κουδουνίστρα ή ένα κουκλάκι που του αρέσει ή το να φάει ένα σνακ.

Το προετοιμάζουμε

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, του εξηγούμε ότι θα επισκεφτούμε το χ κατάστημα. Αν πωλούνται αντικείμενα για την ηλικία του μπορούμε να του πούμε εσύ μπορείς να διαλέξεις τον χυμό που θα πάρουμε.

Αναθέτουμε ρόλους

Ανάλογα με την ηλικία του καλό είναι να βρούμε κάποιους τρόπους, ώστε να νιώσει ότι αναλαμβάνει κάποιον ρόλο. Για παράδειγμα να κρατά ένα αντικείμενο, να τακτοποιήσει τα πράγματα μέσα στο καρότσι, να διαβάζει τις τιμές, να βρίσκει τις συσκευασίες, να αδειάσει το καλάθι κ.α. Υπάρχουν πολλοί ρόλοι για κάθε ηλικία, που είτε με τη βοήθεια μας είτε χωρίς, μπορούν να κάνουν πιο ενδιαφέροντα τα ψώνια για το παιδί.

Του δίνουμε χαρτζιλίκι

Μια καλή ιδέα είναι να έχουμε ορίσει από πριν ένα ποσό το μήνα ή την εβδομάδα το οποίο μπορούν να διαχειριστούν για δικές τους επιθυμίες. Ακόμα κι αν το παιδί είναι μικρό μπορούμε να του μιλήσουμε για τα χρήματα και να του δώσουμε εναλλακτικές π.χ. «δε φτάνουν για να αγοράσεις αυτή τη σοκολάτα, αλλά μπορείς να πάρεις αυτές τις δύο σοκοφρέτες με αυτά τα χρήματα». Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα νιώσει πιο υπεύθυνο («έχω χρήματα και μπορώ με αυτά να αγοράσω κάτι που επιθυμώ») και παράλληλα να μάθει κάποιες βασικές έννοιες για τα χρήματα.

Του δίνουμε επιλογές

Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι όταν έχουμε μαζί μας τα παιδιά να τους δείχνουμε ότι η γνώμη τους μετράει. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε ζητώντας τους τη γνώμη τους για τα προϊόντα που θέλουμε να αγοράσουμε π.χ. Ποιο άρωμα μαλακτικού να πάρω; Μπισκότα βανίλια ή σοκολάτα; κ.λπ. Έτσι θα αποκτήσουν περισσότερο ενδιαφέρον για αυτά.

Χρησιμοποιούμε θετική γλώσσα

Συχνά τα παιδιά μας ζητάνε διάφορα πράγματα και εμείς τους απαντάμε κατηγορηματικά «Όχι» ή τους τονίζουμε την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Μπορούμε όμως να τους αρνηθούμε με κάπως πιο θετική γλώσσα. Δηλαδή, «Φαίνονται πολύ ωραία, αλλά δεν είναι στη λίστα μας, μπορούμε να τα βάλουμε την επόμενη φορά για να τα πάρουμε». Παράλληλα μπορούμε να τους εξηγήσουμε μια-δύο φορές ότι για τα χρήματα που απαιτούνται για να αγοράσουμε κάτι, αλλά δε χρειάζεται κάθε φορά να εστιάζουμε σε αυτόν τον λόγο.

Η γνώμη του ειδικού

Mε την κατάλληλη προετοιμασία και δοκιμάζοντας τους παραπάνω τρόπους τα ψώνια μπορεί να γίνουν πιο ευχάριστα για όλους. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει τόσο τη σωστή συμπεριφορά όσο και την έννοια των χρημάτων. Στην περίπτωση όμως που παρά τις προσπάθειές μας είναι ιδιαίτερα επίμονο και διεκδικητικό σε σημείο να γίνεται χειριστικό, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν σας απασχολεί η συμπεριφορά του παιδιού σας, τότε το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να εξετάσει το παιδί και παράλληλα να σας κατάλληλες οδηγίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved