Μωρό με χαμηλό βάρος: Αίτια και πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, 1 στα 10 μωρά γεννιούνται λιποβαρή κι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι λόγω της αύξησης των πρόωρων γεννήσεων.

Μωρό με χαμηλό βάρος:  Αίτια και πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του

Ως χαμηλό βάρος γέννησης ορίζεται το βάρος ενός βρέφους που γεννήθηκε λιγότερο από 2,500 κιλά ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης. Το χαμηλό βάρος προκαλείται είτε από πρόωρο τοκετό είτε γιατί έχει αργό προγεννητικό ρυθμό ανάπτυξης ή από τον συνδυασμό και των δύο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλουν στη γέννηση μωρού με χαμηλό βάρος;

Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες κινδύνου για τη μητέρα που μπορεί να συμβάλουν στο χαμηλό σωματικό βάρος του μωρού είναι: η νεαρή ηλικία της μητέρας, οι πολύδυμες κυήσεις, το χαμηλό βάρος γέννησης προηγούμενων παιδιών, η κακή διατροφή, η καρδιακή νόσος ή υπέρταση, η τοξικομανία, η κατάχρηση αλκοόλ και η ανεπαρκής προγεννητική φροντίδα.

Πώς μπορεί να μειώσει μια γυναίκα τον κίνδυνο να γεννήσει ένα λιποβαρές μωρό;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μια μέλλουσα μητέρα μπορεί να κάνει για να βοηθήσει να μειωθούν οι πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί της με χαμηλό σωματικό βάρος. Το πιο σημαντικό πράγμα που κάθε μητέρα μπορεί να κάνει είναι να παρακολουθεί την εξέλιξη της εγκυμοσύνης της σε τακτική βάση, με επισκέψεις στον γυναικολόγο της και μέσα από υπερήχους. Οι τακτικές εξετάσεις επίσης, μπορούν να διασφαλίσουν ότι τόσο η μητέρα όσο και το μωρό είναι υγιείς και ότι το έμβρυο αναπτύσσεται κανονικά.

Το φολικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κύησης και είναι αποδεδειγμένο ότι προστατεύει από τέτοιου είδους γενετικές ανωμαλίες ή προβλήματα υγείας. Τετρακόσια μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά (συνήθως αρχίζουν πριν από τη σύλληψη) μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες το να γεννηθεί το μωράκι λιποβαρές καθώς προστατεύει και από άλλους παράγοντες υγείας, όπως ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Επιπτώσεις στη νοημοσύνη

Σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα και έχουν πολύ χαμηλό βάρος (λιποβαρή), έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό βάρος και με κανονικής διάρκειας κύηση.

Τα τεστ νοημοσύνης στα οποία είχαν υποβληθεί όλα αυτά τα παιδιά σε ηλικία μεταξύ πέντε και 20 ετών, έδειξαν ότι τα πρόωρα γεννημένα παιδιά υστερούσαν κατά 13 μονάδες κατά μέσο όρο στο δείκτη νοημοσύνης, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με κανονικό βάρος και μετά από πλήρη ανάπτυξη μέσα στη μήτρα.

Photo : BabyCenter Australia

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved