Ύπνος μαζί με το παιδί: Υπάρχουν περιπτώσεις που το επιτρέπουν;

Ο ύπνος μαζί με το παιδί και ο ύπνος του παιδιού γενικά είναι από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν αρκετά τους γονείς.

Ύπνος μαζί με το παιδί: Υπάρχουν περιπτώσεις που το επιτρέπουν;

Συχνά ταλαιπωρούνται για να καταφέρουν να το κάνουν να κοιμηθεί, του τραγουδούν νανουρίσματα, του βάζουν παιχνίδια ύπνου πάνω από την κούνια, του διαβάζουν παραμύθια κ.α. Όμως δεν είναι λίγα τα παιδιά που αφού τα πάρει ο ύπνος ξυπνούν και εκδηλώνουν την επιθυμία να κοιμηθούν μαζί με τη μητέρα ή τους γονείς στο ίδιο κρεβάτι.

Εκτός όμως από τα παιδιά αρκετές φορές και οι μητέρες επιλέγουν να κοιμούνται μαζί τους καθώς έτσι αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά. Τους είναι δύσκολο να το αποχωριστούν. Πότε όμως θα πρέπει να μετακινηθεί στο δικό του κρεβάτι; Η απάντηση δεν είναι σαφής, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία.

Συχνά ακούμε την ερώτηση είναι σωστό να κοιμόμαστε μαζί με το παιδί μας;

Όσο το παιδί είναι μικρό, δηλαδή ενδεικτικά μέχρι την ηλικία των 18 μηνών μπορούμε να είμαστε ελαστικοί και να το επιτρέπουμε. Ανεξάρτητα όμως από την ηλικία είναι σημαντικό να καταλάβουμε για ποιο λόγο θέλει να κοιμάται μαζί μας. Ενδεχομένως να πρόκειται για κάποια φοβία που έχει ή κάποια εσωτερική ανάγκη. Μέσα από συζήτηση και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού προσπαθούμε να το καθησυχάσουμε και να το κάνουμε να νιώσει ότι το δωμάτιο του είναι ένας χώρος που μπορεί να νιώθει ασφάλεια και προστασία.

Πότε να ζητήσω τη βοήθεια ενός ειδικού;

Αν το παιδί μας είναι μεγαλύτερο από 5 ετών και ακόμα επιμένει να κοιμάται μαζί μας κάθε μέρα, τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για συμβουλευτική σε γονείς . Με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα μας προτείνει κατάλληλους τρόπους για μας και την οικογένεια μας, ώστε να χειριστούμε το ζήτημα αυτό και να κάνουμε το παιδί μας πιο ανεξάρτητο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved