Πώς να προετοιμάσουμε το νήπιο για την ανάγνωση;

Πλέον τα περισσότερα παιδιά του νηπιαγωγείου διδάσκονται σχεδόν καθημερινά τα γράμματα και τις φωνούλες αυτών καθώς κάνουν προετοιμασία για την Α’ Δημοτικού.

 

Πώς να προετοιμάσουμε το νήπιο για την ανάγνωση;

Μαθαίνουν να τα αναγνωρίζουν και να τα γράφουν. Έτσι ένα παιδί φεύγοντας από το νηπιαγωγείο καλό είναι να έχει μάθει να αναγνωρίζει όλα τα γράμματα, μικρά και κεφαλαία καθώς και να τα ταυτίζει με τους ήχους τους.

Δραστηριότητες γραφής και προανάγνωσης για παιδιά νηπιαγωγείου

Αντιγραφή σχημάτων

Σχεδιάζουμε με έναν μαρκαδόρο ένα απλό σχήμα. Αφήνουμε το παιδί να το παρατηρήσει για 1-2 δευτερόλεπτα και του ζητάμε να το σχεδιάσει χωρίς να το βλέπει. Σταδιακά σχεδιάζουμε πιο σύνθετα σχήματα με τρίγωνα τετράγωνα κύκλους και στο εσωτερικό τους πλάγιες γραμμές, κουκίδες ή σταυρούς. Αυτή η άσκηση βοηθάει το παιδί να εξασκήσει την οπτική του μνήμη, την ικανότητα του δηλ να θυμάται αυτό που βλέπει.

Αντιστοίχιση λέξεων

Γράφουμε σε μικρά χαρτιά με ευανάγνωστα γράμματα απλές λέξεις όπως άλογο, γάτα, σπίτι, καρότο κ.α. Σε ένα άλλο χαρτί γράφουμε αραιά μεταξύ τους τις ίδιες λέξεις και ζητάμε από το παιδί να επιλέξει ένα χαρτάκι και να βρει την όμοια λέξη στο φύλλο του.

Η γνώμη του ειδικού

Σε αυτή την ηλικία αποφεύγουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά την ονομασία των γραμμάτων π.χ. έψιλον αλλά προτιμάμε να δίνουμε έμφαση στον ήχο τους /e/. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες προγραφής και προανάγνωσης που κάνουν στο νηπιαγωγείο και να ενημερώνεστε από τη νηπιαγωγό για το πώς ανταποκρίνεται σε αυτές. Αν εσείς ή δασκάλα διαπιστώνετε ότι δυσκολεύεται στις προγραφικές ασκήσεις, στην αντιγραφή και σχεδίαση σχημάτων καλό είναι να κάνετε έλεγχο της σχολικής ετοιμότητας με το Α’ τεστ το οποίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών. Ελέγχει βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη φοίτηση στην ‘Α δημοτικού εντοπίζοντας τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία του παιδιού. Έτσι, αν προκύψει ότι έχει κάποια δυσκολία θα έχει τον χρόνο να εξασκηθεί ενισχύοντας τις δεξιότητές του καθώς μαζί με τα αποτελέσματα αποκτά και προσωπικό κωδικό, ώστε να πάρει το εξατομικευμένο τετράδιο εργασιών. Για τη χορήγηση του Α’ τεστ απευθυνθείτε μόνο σε εξουσιοδοτημένους συνεργάτες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved