Από ποια ηλικία μπορούμε να βάλουμε όρια στο μωρό μας;

Το να βάλεις όρια σε ένα βρέφος 12 μηνών ίσως σε πολλούς να ακούγεται πολύ πρώιμο καθώς θεωρούν ότι το παιδί είναι πολύ μικρό.

Από ποια ηλικία μπορούμε να βάλουμε όρια στο μωρό μας;

Κι όμως στην ηλικία αυτή μπορούμε να ξεκινήσουμε να θέτουμε όρια στο παιδί προσαρμόζοντας φυσικά τη συμπεριφορά μας. Είναι η ηλικία κατά την οποία μπορούμε να θέσουμε τα θεμέλια, ώστε μεγαλώνοντας να είναι ένα πειθαρχημένο και συναισθηματικά ισορροπημένο παιδί.

Πώς μπορούμε να βάλουμε όρια σε ένα βρέφος 12 μηνών;

Σε αυτή την ηλικία παρόλο που το παιδί είναι αρκετά μικρό και η κατανόηση του ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς οι γονείς θα πρέπει να οριοθετούν το παιδί και να μη αφήνουν ανεξέλεγκτα να γίνεται το δικό του. Συγκεκριμένα, δίνει μερικές συμβουλές για το τι μπορούν να κάνουν :

Στρέφουμε αλλού την προσοχή του

Αν το παιδί είναι μικρό και αδυνατεί να καταλάβει έναν κανόνα, γεγονός απολύτως φυσικό, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια και να το αφήσουμε να κάνει αυτό που θέλει. Αντίθετα μπορούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή, ώστε να το αποτρέψουμε από την μη επιθυμητή συμπεριφορά.

Θέτουμε τις βάσεις για καλές συμπεριφορές

Στην ηλικία αυτή δεν περιμένουμε ένα βρέφος 12 μηνών να γενικεύσει έναν κανόνα. Αντίθετα απαιτείται αρκετή επανάληψη ενώ παράλληλα κάνουμε μαζί του αυτό που του ζητάμε. Για παράδειγμα, «Έλα να μαζέψουμε τα παιχνίδια» και την ίδια στιγμή πιάνουμε το χεράκι του για να πιάσει κι αυτό ένα παιχνίδι για να το ρίξει στο καλάθι. Επαναλαμβάνουμε τακτικά και με συνέπεια μέσα στην εβδομάδα.

Εκφραζόμαστε θετικά

Πολλοί γονείς το γνωρίζουν όμως στην πράξη καμιά φορά το ξεχνάνε. Να θυμάστε, ότι για τα παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουν και να εκτελέσουν μια εντολή που δεν περιέχει αρνήσεις αλλά αντίθετα λέει ακριβώς τι αναμένουμε από αυτό. Επομένως την επόμενη φορά αντί να πείτε: «Μην τρέχεις» προτιμήστε να πείτε «Περπάτα αργά».

Μιλάμε απλά και κατανοητά

Προσπαθούμε να τους μιλάμε σύντομα και κατανοητά ώστε να μας καταλάβουν και να μη χάσουν το ενδιαφέρον του.

Αποφεύγουμε φωνές και εντάσεις

Σίγουρα όταν έχεις μικρά παιδιά δεν είναι εύκολο να διατηρείς πάντα την ψυχραιμία σου. Όμως με το να υψώνουμε την φωνή μας προσπαθώντας να τα κάνουμε να μας ακούσουν δεν πετυχαίνουμε πολλά και κυρίως τα αποτελέσματα είναι προσωρινά. Αντίθετα φροντίζουμε να μιλάμε με σταθερό και αυστηρό τόνο εκπαιδεύοντας το να καταλαβαίνουν την αλλαγή στον τόνο της φωνής μας. Έτσι θα το προστατέψουμε κι από πιθανούς κινδύνους.

Επιβραβεύουμε

Αντί να εστιάζουμε την προσοχή μας στο τι δεν κάνουν καλά και στις άσχημες συμπεριφορές τους, προσπαθούμε άμεσα μετά από μια καλή συμπεριφορά να τα επαινέσουμε και να δείξουμε ευχαρίστηση με τον τρόπο μας.

Η γνώμη του ειδικού

Είναι σημαντικό να βάλουμε από νωρίς το παιδί μας σε μια διαδικασία οριοθέτησης. Έτσι θα νιώσει ασφάλεια και σιγουριά, και μεγαλώνοντας θα είναι πιο συνεργάσιμο. Αυτό όμως, δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς πολλά παιδιά δυσκολεύονται να οριοθετηθούν και να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους παρά τις διαρκείς προσπάθειες των γονέων. Αυτή η έντονη δυσκολία των νηπίων να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους σε κάποιες περιπτώσεις, ενδεχομένως και να υποκρύπτει κάποια αναπτυξιακή διαταραχή ή διαταραχή της συμπεριφοράς. Έτσι οι γονείς καλό είναι να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους κι αν κάτι τους ανησυχεί να προχωρήσουν σε αναπτυξιακό έλεγχο, ώστε να διαπιστώσουν αν πρόκειται για μια αναμενόμενη συμπεριφορά ή μια συμπεριφορά που χρήζει περεταίρω διερεύνησης.

Διαβάστε επίσης:
Από ποια ηλικία οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια στο παιδί;

Πειθαρχία και παιδί: Πώς θα μάθει να πειθαρχεί χωρίς να το τιμωρώ;

Παιδί και Όρια: Πώς θα αποκτήσει όρια ένα παιδί (ανά ηλικία)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved