Kου-κου τζα! Η σημασία αυτών των παιχνιδιών και της μονιμότητας του αντικειμένου στα βρέφη

Ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο που συνήθως εμφανίζεται στα βρέφη 9 μηνών είναι η μονιμότητα του αντικείμενου.

 

Kου-κου τζα! Η σημασία αυτών των παιχνιδιών και της μονιμότητας του αντικειμένου στα βρέφη

Με τον όρο αυτό εννοούμε την ικανότητα ενός βρέφους να αντιληφθεί ότι ένα αντικείμενο εξακολουθεί να υπάρχει και ας μην βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο. Με απλά λόγια, η ικανότητα να αντιληφθούμε ότι αν κρύψουμε ένα μπαλάκι κάτω από μια πετσέτα, αυτό θα εξακολουθεί να υφίσταται και ας μη το βλέπουμε άμεσα. Αυτή τη δεξιότητα τα βρέφη την κατακτούν σταδιακά και είναι πολύ σημαντική καθώς συνδέεται με τη γνωστική τους ανάπτυξη και το άγχος αποχωρισμού.

Πότε ένα παιδί κατακτά την ικανότητα του μόνιμου αντικειμένου;

Ένα βρέφος αρχίζει να κατακτά τη δεξιότητα αυτή σε ηλικία περίπου 9 μηνών. Τότε αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα αντικείμενα δεν εξαφανίζονται παρόλο που μπορεί να μη τα βλέπει. Έτσι αναζητά τα αγαπημένα του παιχνίδια, ενώ του αρέσει να βάζει και να βγάζει αντικείμενα σε κουτιά. Αυτή η γνωστική δεξιότητα αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες το προστάδιο για την κατάκτηση της δεξιότητας της μονιμότητας του προσώπου. Να κατανοούν δηλαδή ότι ένα πρόσωπο εξακολουθεί να υπάρχει κι ας μη βρίσκεται στο οπτικό τους πεδίο. Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό επίτευγμα καθώς πλέον οι γονείς μπορούν πιο εύκολα να φεύγουν από κοντά τους χωρίς να ανησυχούν. Επομένως τα βρέφη νιώθουν περισσότερη συναισθηματική ασφάλεια και είναι πιο ικανά να αποχωριστούν τους γονείς τους.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Όπως προαναφέρθηκε η δεξιότητα της μονιμότητας του αντικειμένου αποτελεί μια σημαντική γνωστική δεξιότητα η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη του νηπίου. Aναμένουμε το αργότερο ένα βρέφος 15 μηνών να την έχει κατακτήσει. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας παρά την εξάσκηση δεν αντιδρά σε παιχνίδια όπως «κου-κου τζα!», δεν αναζητά κρυμμένα αντικείμενα και είναι 15 μηνών και άνω, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για αναπτυξιακή εκτίμηση, ώστε να διερευνηθεί η συνολική ανάπτυξη του νηπίου και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved