Τι πρέπει να προσέξουμε σε ένα βρέφος 9 μηνών;

Το μωράκι σας μεγαλώνει και σχεδόν κάθε μέρα που περνάει αναπτύσσει μια δεξιότητα. Πράγματι παρατηρούμε αλλαγές σε όλους τους τομείς, όπως στην κίνηση, την επικοινωνία, την ακουστική αντίληψη κ.α.

Τι πρέπει να προσέξουμε σε ένα βρέφος 9 μηνών;

Βρέφος 9 μηνών

Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και έτσι άλλο παιδί μπορεί μια δεξιότητα να την κατακτήσει νωρίτερα και άλλο αργότερα, ωστόσο υπάρχει μια αναπτυξιακή πορεία που ακολουθούν τα περισσότερα βρέφη. Παρακάτω ακολουθούν οι δεξιότητες που εμφανίζονται σε βρέφη 9 μηνών.

Κίνηση

Το βρέφος πλέον στέκεται σε καθιστή θέση χωρίς βοήθεια, καθώς μπορεί και στηρίζει τον κορμό του. Μπορεί και στρέφει το σώμα του για να κοιτάξει πλάγια, ενώ ορισμένα μπουσουλούν. Επιπλέον αρχίζουν να πιάνονται από στηρίγματα και στέκονται όρθια για λίγα δευτερόλεπτα ώσπου πέφτουν. Μπορεί και εναλλάσσει τα χέρια του, καθώς κρατά και χειρίζεται ένα παιχνίδι το οποίο επεξεργάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος, παρακολουθεί με το βλέμμα του αντικείμενα που βλέπει να πέφτουν μπροστά του (μονιμότητα του αντικειμένου).

Ακουστική επεξεργασία

Μπορεί και εντοπίζει την πηγή των ήχων στρέφοντας το σώμα του προς την κατεύθυνση τους, κυρίως δεξιά αριστερά και πίσω.

moro 9 minon 1

Λόγος – επικοινωνία

Το βρέφος 9 μηνών βαβίζει αρθρώνοντας συλλαβές όπως «μα-μα», «μπα-μπα», «αγκάγκα». Με αυτόν τον τρόπο επικοινωνεί με τους άλλους και εκφράζει την οικειότητα ή την ενόχληση. Επιπλέον χρησιμοποιεί τις φωνοποιήσεις για να τραβήξει την προσοχή, ενώ ανταποκρίνεται στις κουβέντες των μεγάλων σαν να κάνει έναν άτυπο διάλογο μαζί τους (κάνει παύση όταν μιλούν και έπειτα συνεχίζει). Επιπλέον αντιλαμβάνεται το «μη» και πολύ απλές ερωτήσει όπως «πού είναι η μαμά;» αναζητώντας την με το βλέμμα.

Η γνώμη του ειδικού

Οι γονείς καλό είναι να παρατηρούν από τη βρεφική ηλικία των παιδιών τους κι αν διαπιστώνουν ότι κάτι τους ανησυχεί να το σημειώνουν και τα το παρατηρούν ενημερώνοντας φυσικά και τον παιδίατρο τους.

Αν διαπιστώνουν ότι το παιδί τους παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από τα αναπτυξιακά ορόσημα, τότε καλό είναι να απευθυνθούν σε ένα αναπτυξιακό κέντρο και να ζητήσουν να κάνει το παιδί αναπτυξιακό έλεγχο με το Αναπτυξιακό Check up Plus το όποιο εξετάζει βασικούς τομείς της ανάπτυξης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved