Ανίχνευση σχολικής ετοιμότητας από το νηπιαγωγείο

Η ανίχνευση συμπτωμάτων Μαθησιακών δυσκολιών και ο έλεγχος σχολικής ετοιμότητας είναι πολύ σημαντικά για τα νήπια 5 ετών και άνω που φοιτούν στο νηπιαγωγείο, καθώς ήδη από αυτή την ηλικία υπάρχουν ενδείξεις για Μαθησιακές Δυσκολίες που ενδεχομένως να παρουσιάσει το παιδί κατά τη φοίτησή του στο Δημοτικό.

Ανίχνευση σχολικής ετοιμότητας από το νηπιαγωγείο

Με τον όρο Μαθησιακές Δυσκολίες αναφέρόμαστε σε μια ετερογενή ομάδα διαταραχών που σύμφωνα με το NJCLD (1987) εκδηλώνονται με “σοβαρές δυσκολίες στην εκμάθηση και χρήση του λόγου, της ανάγνωσης, της γραφής, της λογικής σκέψης και των μαθηματικών ικανοτήτων’’. Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο και οφείλονται σε δυσλειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενώ δεν οφείλονται σε αισθητηριακά ελλείμματα, νοητική καθυστέρηση, σε κοινωνικές και συναισθηματικές διαταραχές ή σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως το περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν χαμηλή σχολική επίδοση στο σχολείο, ενώ το νοητικό τους δυναμικό είναι φυσιολογικό ή ανώτερο.

Ο ειδικός επισημαίνει ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις Μαθησιακές Δυσκολίες, αρχίζουν να παρατηρούνται από την προσχολική ηλικία για αυτό ο έγκαιρος εντοπισμός τους είναι πολύ σημαντικός όπως αποδεικνύουν πλήθος μελετών.

Τι είναι η σχολική ετοιμότητα;

Με τον όρο σχολική ετοιμότητα εννοούμε ότι ένα παιδί έχει κατακτήσει βασικές δεξιότητες σε σημαντικούς τομείς που θα του επιτρέψουν την ομαλή φοίτησή του στην Α’ Δημοτικού. Με απλά λόγια ότι ένα παιδί είναι έτοιμο να φοιτήσει στο Δημοτικό.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη σχολική ετοιμότητα σε ένα παιδί;

Για να ελεγχθεί η σχολική ετοιμότητα ενός παιδιού έχει δημιουργηθεί και σταθμιστεί σε ελληνικό πληθυσμό μια Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας που ονομάζεται Α’ Τεστ. Γίνεται σε παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο, πριν την εισαγωγή τους στην Α' Δημοτικού. Είναι μια εύκολη και απλή δοκιμασία για το παιδί, η οποία εξετάζει βασικές δεξιότητες του. Συγκεκριμένα ελέγχει τους παρακάτω τομείς:


⦁ Κρίση - Συλλογισμός
⦁ Γλωσσικές Αναλογίες
⦁ Πρώιμη Αφαιρετική Σκέψη
⦁ Οπτικοκινητικό Συντονισμό
⦁ Οπτική Αντίληψη
⦁ Αδρή Κινητικότητα
⦁ Χωροχρονικός Προσανατολισμός

Παράλληλα περιλαμβάνει κριτήρια που σχετίζονται με τη διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ).

Σε ποια παιδιά απευθύνεται το Α’ Τεστ;

Το Α΄ ΤΕΣΤ συνίσταται να χορηγείται προληπτικά σε όλα τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης πριν εισαχθούν στο Δημοτικό. Η ανίχνευση δυσκολιών σε αυτή την ηλικία οδηγούν σε έγκαιρη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση ερευνών για αυτό καλό είναι οι γονείς και οι νηπιαγωγοί να είναι ενημερωμένοι.

Πού μπορεί να κάνει ένα παιδί το Α΄ Τεστ;

Το “Α-Τεστ” πραγματοποιείται σε κέντρα μόνο από πιστοποιημένους – εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση προσοχής - Ένας σημαντικός παράγοντας για την σχολική ετοιμότητα
Σχολική άρνηση ή φοβία: Ποια είναι τα αίτια και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved