Παιδική ενούρηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε

Η ενούρηση,  δηλαδή η απώλεια ούρων ειδικά τη νύχτα, αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας.

Παιδική ενούρηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε

Συνήθως συμβαίνει 2 φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον για 3 μήνες μετά την ηλικία των 5 ετών. Όμως υπάρχουν πολλοί τύποι ενούρησης. Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου είναι οι ακόλουθοι:

Πρωτοπαθής ενούρηση

Ενούρηση που συνεχίζεται από τον καιρό της γέννησης χωρίς διακοπή.

Δευτεροπαθής ενούρηση

Σταμάτησε η απώλεια ούρων για τουλάχιστον 6 μήνες. Συνδέεται με ψυχολογικό άγχος του παιδιού.

Πρωτοπαθής μονοσυμπτωματική ενούρηση

Ενούρηση χωρίς άλλα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό. Είναι η συχνότερη μορφή ενούρησης.

Μη-μονοσυμπτωματική ενούρηση

Ενούρηση με άλλα, κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας, συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Νυκτερινή πολυουρία

Υπερπαραγωγή ούρων την νύκτα, περισσότερο από το 130% της προσδοκώμενης χωρητικότητας κύστης.

Υπεραντιδραστική κύστη

Όλα τα παιδιά που παρουσιάζουν αιφνίδια, μη αναμενόμενη έντονη επιθυμία ούρησης και αυξημένη συχνότητα ούρησης, με ή χωρίς ακράτεια.

Επιδημιολογία

10-15% των παιδιών ηλικίας 6 ετών. Συχνότερο στα αγόρια σε αναλογία 3:1. Εάν 1 γονιός είχε ενούρηση, το παιδί έχει 50% πιθανότητες να παρουσιάσει, ενώ αν και οι 2 γονείς είχαν η πιθανότητα στο παιδί είναι 75%.Συχνότερη σε παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα. 15% των ενουρητικών ξεπερνούν το πρόβλημα τους κάθε χρόνο. 1-2% των ενηλίκων έχουν ενούρηση.

Παθοφυσιολογία

Στην πρωτοπαθή μονοσυμπτωματική ενούρηση φαίνεται να εμπλέκονται μηχανισμοί από τον εγκέφαλο, τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Πρωταρχικής σημασίας είναι η αδυναμία του παιδιού να ξυπνήσει από το ερέθισμα της γεμάτης κύστης για να ουρήσει. Μπορεί να υπάρχει αυξημένη παραγωγή ούρων ή υπεραντιδραστικότητα της κύστης το βράδυ ή ελαττωμένη χωρητικότητα κύστης.

Εκτίμηση της ενούρησης

Κατά την λήψη του ιστορικού πρέπει να ρωτούμε πόσες φορές την εβδομάδα το παιδί βρέχει το κρεβάτι του, εάν τα ούρα είναι σε μεγάλη ποσότητα, ποια είναι η ρουτίνα ύπνου, αν πίνει πολλά υγρά το βράδυ και τι υγρά, εάν το παιδί είχε μείνει στεγνό στο παρελθόν για τουλάχιστον 6 μήνες, εάν έχει συμπτώματα και κατά την διάρκεια της ημέρας. Εάν υπάρχει δυσκοιλιότητα ή δυσκολία στην αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου πρέπει να διορθωθούν. Η τελευταία ερώτηση είναι αν το ίδιο το παιδί υποφέρει και θέλει να σταματήσει αυτή η κατάσταση, γιατί χρειάζεται και η δική του προσπάθεια. Πρέπει να γίνει μια πλήρης κλινική και νευρολογική εξέταση. Πρέπει να πούμε στους γονείς να μας καταγράψουν για 48ώρες την ποσότητα των υγρών που παίρνει το παιδί, όπως και την ποσότητα των ούρων. Εργαστηριακά μια γενική ούρων είναι αρκετή.

Θεραπεία

1) Αλλαγή τρόπου ζωής Να πίνει τα περισσότερα υγρά της ημέρας τις πρωινές μέχρι νωρίς το απόγευμα ώρες. Μια ώρα πριν κοιμηθεί να μην πίνει υγρά. Να μην παίρνει υγρά με καφεΐνη. Να έχει σταθερές ώρες ύπνου. Πρέπει να ουρά πριν πάει για ύπνο και όποτε ξυπνήσει το βράδυ.
2) Ξυπνητήρι ενούρησης είναι μια συσκευή που συνδέεται με ένα καλώδιο με το εσώρουχο του παιδιού. Όταν το παιδί ουρήσει κατά τον ύπνο του, κλείνει το κύκλωμα και ενεργοποιείται η συσκευή, οπότε το παιδί ξυπνά για να τελειώσει την ούρηση στην τουαλέτα. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 2-3 μήνες για να αποφασίσουμε αν είναι αποτελεσματικό ή όχι. Εάν η θεραπεία είναι αποτελεσματική συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε 14 συνεχόμενα στεγνά βράδια.
3) Φαρμακευτική αγωγή είναι το αντιδιουρητικό δεσμοπρεσίνη και το αντιχολινεργικό οξυμπουτυλίνη.

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες της νυχτερινής ενούρησης στα παιδιά;
Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί βρέχει ακόμα το κρεβάτι του

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved