Αδελφική ζήλια: Όταν το ένα παιδί ζηλεύει το άλλο, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Κι όμως, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπίσει το παιδί σας τη ζήλια του για τον αδερφό του ή την αδερφή του!

Αδελφική ζήλια: Όταν το ένα παιδί ζηλεύει το άλλο, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια αποτελεί ένα συνηθισμένο ζήτημα που απασχολεί συχνά τους γονείς ιδιαίτερα δε αν είναι το δεύτερο παιδί τους. Μολονότι ο ερχομός ενός δευτέρου παιδιού είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός δεν παύει να τους απασχολεί και να τους δημιουργεί άγχος για το πώς θα το αντιμετωπίσει το πρώτο τους παιδί.

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια αποτελεί ένα αρκετά αναμενόμενο συναίσθημα, γιατί το πρώτο παιδί νιώθει ότι ένα νέο μέλος, το αδελφάκι του, απειλεί τη σχέση του με τους γονείς. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι έχει μάθει να απολαμβάνει και να εισπράττει κατά αποκλειστικότητα την προσοχή και την αγάπη των γονέων του και ξαφνικά αυτό διαταράσσεται.

zhlia anamesa sta adelfia 1

Αδελφική ζήλια: Πώς εκδηλώνεται;

Η αδελφική αντιζηλία μπορεί να εκδηλωθεί με δυο τρόπους με συμπεριφορές ζήλιας ή με αντιδράσεις ζήλιας. Οι παραπάνω εκδηλώσεις μπορεί να εξωτερικευθούν είτε με ζήλια απέναντι στους γονείς και ιδίως στη μητέρα είτε με ζήλια στο νέο μωρό δηλαδή στο μικρότερο αδερφάκι. Στις εύκολες περιπτώσεις συνήθως οι συμπεριφορές αυτές δεν έχουν σταθερή ένταση και παρουσιάζουν αυξομειώσεις.

Αδελφική ζήλια τι είναι σημαντικό να γνωρίζουν και να κάνουν οι γονείς;

Καλό θα είναι να αποφεύγουν να προχωρούν σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή του παιδιού παράλληλα με τον ερχομό του δεύτερου. Για παράδειγμα, η αφαίρεση της πάνας θα πρέπει να γίνει νωρίτερα ή λίγους μήνες αργότερα. Ακόμη, είναι σημαντικό να αποφεύγουν να φορτώνουν το μεγαλύτερο με περισσότερες ευθύνες και να συνδυάζουν τη μεγαλύτερη ηλικία με περιορισμούς (π.χ. εσύ είσαι μεγάλος για αυτά), καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί το παιδί σε συμπεριφορές που αντιστοιχούν σε μικρότερη ηλικία. Αντίθετα δείξτε του τα προνόμια και τις χαρές που έχει ως μεγαλύτερο. Τέλος, οι γονείς καλό είναι να δείχνουν κατανόηση στα συναισθήματα του μεγαλύτερου παιδιού και να το αφήνουν να εκφράζεται.

zhlia anamesa sta adelfia 3

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει έντονη αδελφική ζήλια;

Αν έχει περάσει ο χρόνος έχουν δοθεί πολλές ευκαιρίες και έχουν συζητηθεί τα θέματα της αδελφικής ζήλιας και παρόλο αυτά παραμένει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των αδελφιών με εκφράσεις και πράξεις υποτιμήσεις ακόμα και εχθρότητας, τότε θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση οι γονείς να μιλήσουν με ένα ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved