Ποια παιχνίδια βοηθούν την ανάπτυξη της επιδεξιότητας του παιδιού και της φαντασίας του

Το παιδί χρησιμοποιεί τα χέρια του για να εξερευνά τα διάφορα αντικείμενα και να ανακαλύπτει τι κάνουν, κάτι που αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας μάθησης. Τα παιχνίδια από πολύ νωρίς συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιδεξιότητας του παιδιού και κυρίως της φαντασίας τους. 

Ποια παιχνίδια βοηθούν την ανάπτυξη της επιδεξιότητας του παιδιού και της φαντασίας του

Όλα τα παιχνίδια που απαριθμούνται παρακάτω απαιτούν καλό συντονισμό:


-Στο δεύτερο έτος του, το παιδί θα έχει ικανότητες συντονισμού, για να σας βοηθά σε δουλειές του σπιτιού, θεωρώντας τες όμως μια μορφή παιχνιδιού, επειδή θέλει να σας μιμείται σε ό,τι κάνετε. Μπορεί να βάλει σε λειτουργία το μίξερ κάτω από την επίβλεψή σας ή να κόψει τα κοτσάνια από τα χόρτα.

-Σε πολλά παιδιά, αρέσει να αποσυναρμολογούν οτιδήποτε μηχανικό, γι’ αυτό μην πετάτε παλιά κοντρόλ, ή χαλασμένες φωτογραφικές μηχανές. Αφήστε το παιδί να τα κάνει φύλο και φτερό. Αν μάλιστα έχετε κήπο και θέλετε να τον σκάψετε ή να κάνετε μια μεταφύτευση, εφοδιάστε το παιδί σας με φτυαράκι και τσουγκράνα και αφήστε το να σκάψει.

-Δείξτε στο παιδί τη μέθοδο της ζωγραφικής με πιτσίλισμα. Δώστε του να βάλει φύλλα, κέρματα ή άλλα αντικείμενα οποιουδήποτε σχήματος πάνω σε ένα κομμάτι λευκό χαρτί. Μετά θα πάρει μια οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε μπογιά και θα ζωγραφίσει με αυτή πάνω στο χαρτί.

-Πάρτε του παζλ με εύκολα αναγνωρίσιμα κομμάτια, όπως τα κομμάτια εικόνων ανθρώπων, ζώων ή δέντρων και όχι αφηρημένων σχεδίων. Πιο πρακτικά είναι τα ξύλινα παζλ, που τα κομμάτια του δεν φθείρονται όπως των χαρτονένιων. Αν δείτε ότι το παιδί σας δεν μπορεί ακόμα να τα καταφέρει, ξεκινήστε με παζλ στα οποία τα κομμάτια μπαίνουν σε ειδικές υποδοχές. Το παιδί θα καταλάβει γρήγορα πώς λειτουργούν.

Να αναφέρετε πάντα το χρώμα των πραγμάτων που χρησιμοποιείτε ή ψάχνετε. Από τα λουλούδια στο μπαλκόνι σας, μέχρι τις επιγραφές των καταστημάτων. Μάθετέ του επίσης τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Το ουράνιο τόξο πάντα μαγεύει τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Τι παιχνίδια μπορούμε να αγοράσουμε για ένα μωρό έως 12 μηνών;
Παιχνίδια κατάλληλα για βρέφη από 4 έως 7 μηνών
Ο ρόλος του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved