Πλατυποδία: Πρέπει ή όχι το παιδί να φορέσει ορθοπεδικά παπούτσια ή πάτους;

'Οσο το παιδί σας είναι ακόμα ενός ή δύο ετών ίσως κάποια στιγμή παρατηρήσετε ότι το πέλμα του δεν σχηματίζει καμάρα.

Πλατυποδία: Πρέπει ή όχι το παιδί να φορέσει ορθοπεδικά παπούτσια ή πάτους;

Η πλατυποδία αυτή που μπορεί να υπάρχει και σε μεταγενέστερη στιγμή της νηπιακής του ζωής, συμβαίνει, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, επειδή στη μικρή ηλικία οι αρθρώσεις και τα οστά του ποδιού είναι πολύ εύκαμπτα και αναγκάζουν το πέλμα να ισοπεδώνεται όταν το παιδί στέκεται όρθιο. Επίσης, τα μικρά παιδιά έχουν ένα « μαξιλαράκι» λίπους στην εσωτερική πλευρά των παιδιών τους, το οποίο κρύβει την πελματιαία καμάρα.

Μπορείτε να δείτε την καμάρα αν σηκώσετε το παιδί σας στις μύτες των ποδιών του που όμως θα εξαφανιστεί μόλις πατήσει και πάλι ολόκληρο το πέλμα. Δεν είναι άλλωστε σπάνιες οι περιπτώσεις που ο άκρος πους στρέφεται προς τα έξω, αυξάνοντας έτσι το βάρος που ασκείται στην εσωτερική πλευρά του πέλματος, δίνοντας την εντύπωση ότι αυτό είναι ακόμη πιο επίπεδο.

Η φυσιολογική πλατυποδία εξαφανίζεται γύρω στην ηλικία των 6 ετών, όταν οι αρθρώσεις γίνονται λιγότερο εύκαμπτες και πελματιαία καμάρα αρχίζει να σχηματίζεται. Μόνο ένα ή δύο στα δέκα παιδιά περίπου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν πλατυποδία μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Όμως και στα παιδιά αυτά, δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί κάποια θεραπεία στο βαθμό που τα πόδια τους παραμένουν ευλύγιστα. Στην πραγματικότητα όλα τα ορθοπεδικά παπούτσια , οι ειδικοί πάτοι και οι ασκήσεις που διαφημίζονται, μάλλον δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ ό, τι αυτή καθ’ αυτή η πλατυποδία και δεν θα βοηθήσουν στο σχηματισμό καμάρας στο πέλμα του παιδιού σας.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η πλατυποδία μπορεί να ευθύνεται για τέτοια ακαμψία άκρων που τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν να είναι πράγματι πολύ σοβαρά. Η άκαμπτη αυτή μορφή πλατυποδίας σπάνια συναντάται σε βρέφη ή σε πολύ μικρά παιδιά , όταν όμως υπάρχει, θα πρέπει να αξιολογηθεί όσον το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Διαβάστε επίσης

Πλατυποδία παιδιού και στροφή των ποδιών προς τα μέσα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Πώς μπορώ να καταλάβω αν το μωρό μου έχει πλατυποδία ή όχι;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved