Αναγωγές μωρού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα περισσότερα μωρά όταν πίνουν το γάλα τους βγάζουν γουλίτσες και αυτό συχνά ανησυχεί τους νέους γονείς.

Αναγωγές μωρού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αυτό παρατηρείται κυρίως στα μωρά που τρώνε λίγο παραπάνω ή όταν τρώνε λαίμαργα. Επίσης αν κλαίνε για αρκετά δευτερόλεπτα, η ένταση προκαλεί βήχα και ο βήχας, εμετό. « Οποτε έβηχε ο γιος μου, έβγαζε πάντα την τροφή του. Ηξερα ότι δεν ήταν άρρωστος, επειδή έδειχνε μια χαρά και ευχαριστημένος. Από την άλλη όμως, ανησυχούσα μήπως δεν έπαιρνε αρκετή τροφή.Αν έβγαζε οποιαδήποτε ποσότητα τροφής, απλώς ακολουθούσα το ένστικτό μου και του πρόσφερα και άλλη τροφή», αναφέρει η γιατρός Δρ. Μίριαμ Στόπαρντ και μέλος του Royal College of Physicians. Kαι προσθέτει: « Αν τη δεχόταν καταλάβαινα ότι την είχε ανάγκη. Αν την αρνιόταν, καταλάβαινα ότι είχε βγάλει την επιπλέον ποσότητα που δεν χρειαζόταν».

Στα πολύ μικρά μωρά η συνηθέστερη αιτία της αναγωγής είναι η χορήγηση υπέρμετρης ποσότητας τροφής. Αν το μωρό σας τρώει με μπιμπερό και εμφανίζει τάση για αναγωγές, ελέγξτε την τρύπα της πιπίλας από το μπιμπερό. Αν είναι μεγάλη ίσως ρουφάει πολύ μεγάλη ποσότητα γρήγορα.

Αν είναι μικρή, ίσως ρουφάει πολύ αέρα επειδή πρέπει να τη βυζαίνει πολύ δυνατά.

Θα είστε πάντα σε θέση να διακρίνετε αν ο εμετός είναι σοβαρός. Ο βίαιος εμετός πρέπει να αναφέρεται αμέσως στο γιατρό. Στα πολύ μικρά μωρά , ο εμετός μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Πώς να μειώσετε τις αναγωγές

  • Να διακόπτετε μια φορά το γεύμα και να το αφήνετε να ρευτεί.
  • Στο τέλος κάθε γεύματος να το κρατάτε για 5-10 λεπτά όρθιο στην αγκαλιά σας και να του δίνετε τη δυνατότητα να ρευτεί.Μην το ταΐζετε ξαπλωμένο.
  • Kατά τον ύπνο, θα πρέπει το μωρό να κοιμάται σε ανάρροπη θέση (ανασηκωμένο το μπροστινό μέρος του σώματος. Αν είναι τακτικές οι γουλιές του φροντίστε να είναι ανασηκωμένο το πάνω μέρος του στρώματος της κούνιας.
  • Μην κάνετε απότομες κινήσεις στο μωρό σας μετά το γεύμα, ούτε να το πετάτε ψηλά για να παίξετε...
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την αλλαγή πάνας αμέσως μετά το γεύμα
  • Μην πιέζετε το μωρό να πιει όλο το γάλα ή να αδειάσει το μπουκάλι. Να είστε σίγουρες πως αν πεινάει θα βρει τρόπο να σας το δείξει.

Διαβάστε επίσης

Αναγωγές του βρέφους: Πώς να τις μειώσετε

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved