Συναισθηματική ανάπτυξη ενός 2χρονου παιδιού – Πώς να χειριστείτε τις μεταπτώσεις της διάθεσής του

Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις θυμικές μεταπτώσεις ενός δίχρονου παιδιού.

Συναισθηματική ανάπτυξη ενός 2χρονου παιδιού – Πώς να χειριστείτε τις μεταπτώσεις της διάθεσής του

Τη μια ακτινοβολεί από χαρά και είναι φιλικό με όλους και την άλλη κατσουφιάζει και κλαψουρίζει, συχνά χωρίς προφανή αιτία. Όμως αυτές οι εναλλαγές της διάθεσης είναι σύμφυτες με την ανάπτυξή του. Είναι δείκτες των συναισθηματικών μεταβολών που επέρχονται, καθώς αγωνίζεται να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο των καταστάσεων , των παρορμήσεων και των συναισθημάτων του, όπως άλλωστε και του σώματός του.

Στην ηλικία αυτή , σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, θα θέλει να εξερευνά τον κόσμο και να ζει περιπέτειες. Θα αφιερώνει λοιπόν το χρόνο του δοκιμάζοντας τα όρια τόσο τα δικά του όσο και τα δικά σας, καθώς και εκείνα του περιβάλλοντός του. Δυστυχώς δεν έχει ακόμα τις δυνατότητες εκείνες που θα το προφυλάξουν από κινδύνους και συχνά θα χρειάζεται εσάς για να το προστατέψετε.

Αν υπερβεί κάποιο όριο και το τραβήξετε μακριά, θα αντιδράσει με θυμό, απογοήτευση, ενδεχομένως με μια κρίση οργής ή κατεβάζοντας απλώς τα μούτρα. Δεν αποκλείεται να ανταποδώσει χτυπώντας, δαγκώνοντας ή κλωτσώντας. Στην ηλικία αυτή δεν έχει ακόμα αναπτύξει τον έλεγχο των συναισθημάτων και των παρορμήσεών του , γι΄αυτό και ο θυμός και η οργή του θα ξεσπάσουν ξαφνικά με κλάματα, στριγκλιές και χτυπήματα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχει για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα νήπια είναι αγγελούδια τις στιγμές που δεν είστε μπροστά καθώς δεν θέλουν να δοκιμάσουν μπροστά τους τα όριά τους. Όμως με εσάς το παιδί θέλει να δοκιμάσει πράγματα που ίσως είναι δύσκολα ή και επικίνδυνα, επειδή γνωρίζει ότι θα το σώσετε , αν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση.

Οσο περισσότερο αυτοπεποίθηση και ασφάλεια νιώθει τόσο πιθανότερο είναι να συμπεριφέρεται με τρόπο αποδεκτό και ανεξάρτητο. Μπορείτε να το βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνοντάς το να συμπεριφέρεται με ώριμο τρόπο.

Για να το επιτύχετε χρειάζεται να επιβάλλετε με συνέπεια κάποιους κανόνες που θα οριοθετούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο του επιτρέπεται να εξερευνά το περιβάλλον του και να ικανοποιεί την περιέργειά του, οι οποίοι θα καθορίζουν έναν αποδεκτό τρόπο συμπεριφοράς που δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά του και ευνοεί την ανάπτυξη των κοινωνικών του σχέσεων. Μέσα από τις οδηγίες αυτές θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι είναι επιτρεπτό και τι όχι.

Το μυστικό της επιτυχίας, είναι η συνέπεια.

Είναι φυσιολογικό τα δίχρονα παιδιά να εκδηλώνουν ένα ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων, από ενθουσιασμό μέχρι βίαιο θυμό, επομένως θα πρέπει να είστε έτοιμοι για όλα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved