Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί βρέχει ακόμα το κρεβάτι του

Το παιδί βρέχει ακόμα το κρεβάτι του τα βράδια; Μη σας πιάνει πανικός. Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, αλλά είναι φυσιολογικό ένα παιδάκι μεγαλύτερης ηλικίας, να μη μπορεί να ελέγξει τη νυχτερινή του ούρηση και να βρέχει έτσι ακόμα το κρεβάτι του.

Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί βρέχει ακόμα το κρεβάτι του

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το ουροποιητικό σύστημα δεν ωριμάζει την ίδια περίοδο σε όλα τα παιδιά. Σε κάποια μπορεί να καθυστερήσει – όπως συμβαίνει με την ομιλία ή το περπάτημα – και να φτάσουν στην ηλικία των 5 – 6 χρόνων και τα βράδια να βρέχουν το κρεβάτι τους. Αν, όμως, το παιδί περάσει την ηλικία των 6 χρόνων κι εξακολουθεί να ουρεί στο κρεβάτι με την ίδια συχνότητα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο, διότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος ή κάποια πάθηση.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιο τρόποι που μπορείτε εσείς οι ίδιοι να βοηθήσετε το παιδί για να τα καταφέρει. Ας δούμε, ποιοι είναι αυτοί:

Δείξτε υπομονή και κατανόηση

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, είναι να δείξετε υπομονή και κατανόηση, χωρίς να πιέζετε το παιδί ή να του δείχνετε ότι πρόκειται για κάτι που σας ενοχλεί. Το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να του δημιουργήσετε ενοχές και να φέρετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μην το μαλώνετε

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του βάλετε τις φωνές και να το μαλώσετε. Δεν είναι κάτι που το θέλει ή του αρέσει. Αντίθετα, επειδή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, νιώθει άσχημα. Οπότε με το να το μαλώνετε, του δημιουργείτε επιπρόσθετο άγχος.

Μην του κολλάτε τη γνωστή ταμπέλα

Είναι λάθος, ακόμη και για πλάκα, να του κολλήσετε τη γνωστή ταμπέλα. Για εκείνο είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία, που μπορείτε να του πείτε. Θα το κάνετε να νιώσει άσχημα, να ντραπεί ή να εκδηλώσει θυμό κι επιθετικότητα. Επίσης, αν έχει αδελφάκια, απαγορεύστε τους να το αποκαλέσουν με τον γνωστό αυτό χαρακτηρισμό.

bedwetting

Τουαλέτα πριν τον ύπνο

Πριν πάει για ύπνο, να το στείλετε στην τουαλέτα, προκειμένου να αδειάσει η κύστη του. Εάν δεν αδειάσει με τη μία ούρηση, στείλτε το ξανά, μετά από 10 λεπτά.

Όχι υγρά πριν τον ύπνο

Καλό είναι πριν τον ύπνο να αποφεύγετε να του δώσετε υγρά. Και γενικά, τις βραδινές ώρες καλό είναι να πίνει όσο το δυνατόν λιγότερα υγρά, σε σχέση με τη μέρα. Μην πάτε, όμως, στο άλλο άκρο και το αφήστε να διψάσει.

Μη μιλάτε μπροστά του σε τρίτους για το πρόβλημα του

Ενδεχομένως, να θέλετε να μοιραστείτε το πρόβλημα με τρίτους. Ωστόσο, μην το κάνετε ποτέ μπροστά στο παιδί. Θα το φέρετε σε πολύ δύσκολη θέση και το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να το κάνετε να ντραπεί και να νιώσει άσχημα.

Να αλλάξουν μόνα τα σεντόνια

Αν πρόκειται για μεγαλύτερης ηλικίας παιδί, μπορείτε να του πείτε να αλλάξει εκείνο τα σεντόνια. Βέβαια, μην το κάνετε φωνάζοντας ή με τη μορφή απειλής, διότι θα το δει ως τιμωρία για κάτι κακό που έκανε. Και δεν έχει κάνει κάτι κακό. Εξηγείστε του ότι αλλάζει σεντόνια για να μην κοιμηθεί πάνω σε βρεγμένα. Έτσι, το παιδί αποκτά περισσότερη υπευθυνότητα και νιώθει από μόνο την υποχρέωση να φροντίσει τον εαυτό του.

Κρατήστε ημερολόγιο

Κρατήστε ημερολόγιο με τον ακριβή αριθμό, τόσο των βραδινών επισκέψεων στην τουαλέτα, όσο και των ενουρήσεων στο κρεβάτι. Θα φανεί χρήσιμο και σε εσάς τις ίδιες, αλλά και στον παιδίατρο, αν χρειαστεί να τον επισκεφτείτε.

Επιβραβεύστε το

Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε ένα ξεχωριστό ημερολόγιο, για το παιδί. Σε αυτό θα καταγράφετε τις νύχτες που έβρεξε το κρεβάτι του και τις νύχτες που δεν το έβρεξε. Στις νύχτες που έμεινε στεγνό, κολλήστε πάνω sticks με χαρούμενες φατσούλες. Η επιβράβευση θα τονώσει το ηθικό του και θα το ενθαρρύνει να συνεχίσει την προσπάθεια του. Μάλιστα, αν οι νύχτες που παραμένει στεγνό, είναι διαδοχικές, επιβραβεύστε το με κάτι μεγαλύτερο, όπως ένα γλειφιτζούρι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved