Εφηβική και ψυχοπαθολογική επιθετικότητα: ποιες είναι οι διαφορές;

Η επιθετικότητα στα νήπια θεωρείται ότι αποτελεί ένα φυσιολογικό τμήμα της διαδικασίας για την πράξη της κοινωνικοποίησης. Είναι σημαντικό να το αντιληφθεί αυτό ένας ενήλικας, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και να παρέμβει με τον σωστό τρόπο.

Εφηβική και ψυχοπαθολογική επιθετικότητα: ποιες είναι οι διαφορές;

Η ψυχοπαθολογική επιθετικότητα διαφέρει εντελώς από τη φυσιολογική παιδική επιθετικότητα και συνήθως γίνεται πιο ξεκάθαρη στην εφηβεία. Η ψυχοπαθολογική επιθετικότητα αποκαλύπτει ίσως την ύπαρξη κάποιων ψυχοπαθολογικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από τους τρόπους και τα μέσα που χρησιμοποιεί το παιδί, όπως είναι η σκληρότητα και οι βασανισμοί.Πρέπει να γίνει ο σωστός διαχωρισμός της μίας από της άλλης με τη βοήθεια κάποιου Ειδικού (Μπίκος, 2004).

Είναι βέβαια αρκετά δύσκολο, μιας και η παιδική επιθετική- συμπεριφορά έχει διάφορους τρόπους έκφρασης. Σχετίζεται με την ηλικία, καθώς επίσης σχετίζεται άμεσα και με το γνωστικό στάδιο της ανάπτυξης που έχει το παιδί, όπως επίσης και με το κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον από το οποίο προέρχεται και ζει (Γκονέλα, 2004).

Συνήθεις εκδηλώσεις της ψυχοπαθολογικής επιθετικότητας

Γενικά, ο έφηβος όταν χρησιμοποιεί την επιθετικότητα με σκοπό τον «πόνο» προς κάποιο άτομο, είτε αυτός ο «πόνος» είναι σωματικός, είτε ψυχικός, η σωματική βία μπορεί να εκφραστεί με χτυπήματα, σπρωξίματα, κλοτσιές, χρήση αντικειμένων ως όπλα, ενώ η προφορική βία μπορεί να έχει τη μορφή φωνών ή ουρλιαχτών, άσχημων χαρακτηρισμών και βρισιών.
Η ψυχολογική βία από την άλλη, έρχεται μέσω απειλών ή με την άσκηση υπερβολικής πίεσης. Ο έφηβος μπορεί να εμφανίσει έντονη καταστροφική συμπεριφορά, όπου μπορεί να πετάει και να σπάει αντικείμενα, ή μπορεί να χτυπάει αντικείμενα αρκετά συχνά.

Η συμβουλή του Ειδικού

Η ψυχοπαθολογική επιθετικότητα, όπως αναφέραμε, διαφέρει εντελώς από τη φυσιολογική παιδική επιθετικότητα. Μολονότι σου δίνει αρκετά δείγματα από την παιδική ηλικία, εκδηλώνεται πιο φανερά στην εφηβεία. Έχει βαρύτερη πρόγνωση και αν δεν εντοπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει τον έφηβο σε σοβαρές προβατικές συμπεριφορές που να καταλήξουν σε προβλήματα με το νόμο. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας εκφράζει έντονη επιθετικότητα καλέστε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση. Η πρώιμη διάγνωση και η συναισθηματική στήριξη του εφήβου θα αποτρέψουν την επιδείνωση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved