Το μωρό μεγάλωσε: Ώρα για έπιπλα στο παιδικό δωμάτιο

Τέλος με τις κούνιες και τις αλλαξιέρες. Ωρα για έπιπλα στο παιδικό δωμάτιο!

Το μωρό μεγάλωσε: Ώρα για έπιπλα στο παιδικό δωμάτιο

Το μωρό σας μεγάλωσε κι εσείς σκέφτεστε τί θα κάνετε την κούνια και την αλλαξιέρα. Μόλις βρείτε τρόπο να τα διαθέσετε/πουλήσετε/χαρίσετε, αρχίστε να σκέφτεστε τι έπιπλα θα πάρετε, τι ρποδαιγραφές θα πληρούν, πώς θα είναι το δωμάτιο χαρούμενο και φωτεινό και πόσο πρακτικά πρέπει να είναι τα έπιπλα που θα επιλέξετε!

  • Επιλέξτε παιδικό κρεβάτι
    Στο παιδικό κρεβάτι μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο στρώμα. Επιλέξτε σωστό μέγεθος, δείτε τη σκληρότητα, φροντίστε να έχει υποαλλεργικά υλικά. Η επιφάνειά του πρέπει να είναι από ύφασμα που «αναπνέει». Οι ελικοειδείς σούστες του στρώματος πρέπει να στηρίζουν κάθε σημείο του παιδικού σώματος. Ένα ακατάλληλο παιδικό στρώμα (π.χ. πολύ μαλακό, μη ομοιογενές) δυσχεραίνει την ανάπαυση και τον ύπνο του παιδιού. Μετά δείτε τον προσανατολισμό του κρεβατιού. Συνεκτιμήστε το παράθυρο, τις ντουλάπες, το καλοριφέρ, τις πρίζες και το πού θα μπει το γραφείο.... Θα πρέπει να σκεφτείτε ακόμη και να μην είναι κάτω απο τη βιβλιοθήκη το κρεβάτι. Σε ενδεχόμενο σεισμού ή ατυχήματος, δε θα πρέπει να κινδυνεύει το παιδί να χτυπήσει.

  • Επιλέξτε γραφείο και τοποθετήστε το σωστά
    Όταν υπάρχει στο υπνοδωμάτιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, το γραφείο καλό είναι να είναι τοποθετημένο μπροστά. Το φως της ημέρας πρέπει ιδανικά να το φωτίζει από την αριστερή πλευρά. Στην αριστερή πλευρά πρέπει να είναι τοποθετημένο και το πορτατίφ (εφόσον το παιδί είναι δεξιόχειρας), το οποίο καλό είναι να είναι ευλύγιστο και το φως να πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας, ώστε να μη δημιουργούνται σκιές εκεί που διαβάζει ή γράφει. Ο φωτισμός που θα δίνει πρέπει να πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο το φυσικό φως της ημέρας και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τις λευκές κλασικές λάμπες που δίνουν ψυχρό φωτισμό και όχι κίτρινο φως.

  • Επιλέξτε την κατάλληλη καρέκλα
    Η καρέκλα του παιδιού πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για να μη δημιουργεί προβλήματα παραμόρφωσης του σκελετού του και φυσικά να μην κουράζονται τα πόδια. Θα πρέπει λοιπόν η καρέκλα να είναι ρυθμιζόμενη, ώστε να προσαρμόζεται με το ύψος του παιδιού. Το ύψος της βάσης του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοιο ώστε τα γόνατα του παιδιού σε κάμψη να σχηματίζουν ορθή γωνία, ενώ η πλάτη του καθίσματος να είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να ακολουθεί τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης.

  • Ράφια με βιβλία και βιβλιοθήκη. Αν επιλέξετε επιτοίχεια ράφια, μελετήστε το χώρο που θα τα καρφώσετε. Θα πρέπει το παιδι να φτάνει, να μην ειναι πάνω από το κρεβάτι του, να είναι σωστά τοποθετημένα για να διευκολύνουν ακόμηκαι την οργανωτικότητα του. Οταν επιλέγετε βιβλιοθήκη για το παιδικό δωμάτιο προσέξτε την ευστάθεια και το ύψος της. Πρέπει να είναι γερή και τα ράφια της σε κατάλληλο ύψος.

  • Επιλέξτε κατάλληλα μικροέπιπλα.
    Καθρέπτες, κομοδίνα και αποθηκευτικοί χώροι απαιτούν την κατάλληλη συνεκτιμηση. Προσέξτε τις γωνίες, το ύψος τους, τον χώρο τους, τον όγκο τους.

  • Προσοχή στο Χαλί
    Η επιλογή του χαλιού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Τα παιδιά έχουν την τάση να κυλιούνται, να τρίβονται, να τρέχουν σε αυτό. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο κίνδυνος για έγκαυμα εξαιτίας της τριβής στο χαλί είναι έντονος και τα κρούσματα συχνά.

    Και κάτι ακόμη: Τιθενται ακόμη, πολλά θέματα ασφαλείας στο παιδικό δωμάτιο. Από τα σημαντικότερα, είναι οι πρίζες και το μπαλκόνι. Μην τα παραβλέψετε!
  • Καλύψτε τις Πρίζες
    Κάθε δωμάτιο έχει πρίζες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να περιορίσετε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, είναι να κλείσετε τις πρίζες με ειδικά προστατευτικά που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε φωτιστικά και λάμπες, καθώς τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να είναι σε σημείο που να τα φτάνει το παιδάκι σας.

  • Υπάρχει Μπαλκόνι;
    Αν το παιδικό δωμάτιο έχει μπαλκόνι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το σωστό ύψος για τα κάγκελα είναι 1.10 εκατοστά. Ωστόσο, θα πρέπει να προσθέσετε έξτρα προστασία που να σταματάει ακόμα πιο ψηλά ώστε να μην μπορεί να σκαρφαλώσει σε καμία περίπτωση. Προσοχή ώστε να είστε πάντα παρών όταν το παιδί σας βγαίνει στο μπαλκόνι ώστε να μην πάρει καμιά καρέκλα και σκαρφαλώσει όσο λείπετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved