Η μητρική παχυσαρκία συνδέεται με την παιδική επιληψία

Το υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικής επιληψίας, υποστηρίζει σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Neurology.

Η μητρική παχυσαρκία συνδέεται με την παιδική επιληψία

Ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη παρακολούθησαν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια μωρά στη Σουηδία μεταξύ 1997 και 2011. Από αυτά, 7.592 βρέφη, (0,5 %) διαγνώστηκαν με επιληψία.

Ο κίνδυνος της επιληψίας αυξήθηκε κατά 11% μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν από υπέρβαρες μητέρες - με δείκτη μάζας σώματος από 25-29 - σε σύγκριση με τα παιδιά των μητέρων φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Μια πιθανή αιτία για τον αυξημένο αυτό κίνδυνο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι το υπερβολικό βάρος και η μητρική παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού του εγκεφάλου, που οδηγεί σε μια σειρά από νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι η μητρική παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη νεύρων, λόγω της παχυσαρκίας, προκαλώντας φλεγμονή.

Με την παχυσαρκία να παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές επιπτώσεις που θα υπάρχουν στα παιδιά λόγω της μητρικής παχυσαρκίας.

«Δεδομένου ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι δυνητικά τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, η πρόληψη της παχυσαρκίας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική στρατηγική για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της επιληψίας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, δεν παραλείπουν να προσθέσουν ότι στο 50% των περιπτώσεων, η επιληψία δεν οφείλεται σε μία μεμονωμένη αιτία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved