«Το βλέμμα της μάνας...καθρέφτης για το παιδί της...»

Από πολύ μικρή ηλικία εξαρτόμαστε απόλυτα από τους γονείς μας...δεν μπορούμε να τραφούμε, να ξεδιψάσουμε μόνοι μας, να είμαστε καθαροί και ζεστοί.

«Το βλέμμα της μάνας...καθρέφτης για το παιδί της...»

Το βρέφος είναι το πλέον εξαρτώμενο άτομο, περισσότερο από κάθε νεογνό της φύσης. Και όχι μόνο για τις σωματικές ανάγκες, αλλά και για τις συναισθηματικές ανάγκες. Το μωρό μας στηρίζεται πάνω μας για τις ψυχοσυναισθηματικές του ανάγκες: μια σωστή επιλογή από τον γονέα το βοηθάει να ανθίσει, μια λάθος επιλογή...προκαλεί πληγές- μικρές ή μεγάλες.

Φυσικά η αυτοπεποίθηση του παιδιού μας εξαρτάται 100% από εμάς τους γονείς του, κυρίως τα πρώτα χρόνια της ζωής. Το πώς βλέπουμε το παιδί μας γίνεται καθρέφτης και με τον ίδιο τρόπο βλέπει εκείνο τον εαυτό του. Το παιδί στην αρχή της ζωής του δεν έχει τα εφόδια να κάνει την κριτική και να δει τον εαυτό του.

c65ac2a529747fe33afc05d27e71eda2

Έτσι, το βλέμμα της μητέρας και του πατέρα χτίζει την ταυτότητα, την αυταξία και την αγάπη του εαυτού του μωρού μας. Κοιτάμε το μωράκι μας με αγάπη και αυτό μαθαίνει να κοιτά τον εαυτό του με αγάπη, μαθαίνει ότι αξίζει να το αγαπούν και έτσι αγαπά τον εαυτό του. Το παιδί, λοιπόν, στα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι ετεροεξαρτώμενο, που σημαίνει ότι το «έξω» χτίζει το «μέσα» και γι’ αυτό πλέον οι ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας λέμε πάντα στους γονείς να λένε συχνά «Σ’ αγαπώ» στα παιδιά τους, να αποφεύγουν χαρακτηρισμούς του τύπου «Κακό παιδί» και να τα αγκαλιάζουν όσο περισσότερο μπορούν.

8b4509931af283dd5479d75eb16a93b1

Τα παιδιά που αγαπούν τον εαυτό τους γιατί έτσι διδάχτηκαν καταφέρνουν καλύτερα να διαχειρίζονται τις κρίσεις και να αντιστέκονται σε αρνητικές πιέσεις. Επίσης, είναι παιδιά πιο χαρούμενα και πιο ικανά στο να απολαμβάνουν την ζωή. Είναι αισιόδοξα άτομα. Θεωρώ ότι κάθε γονιός θέλει το παιδί του να είναι έτσι, επομένως πρέπει να ενημερώνεται και να προσπαθεί ήδη από την πολύ βρεφική ηλικία (κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ακόμη και από την ζωή μέσα στο σώμα της μητέρας) για τους τρόπους που μπορεί να μάθει στο παιδί του να αγαπά τον εαυτό του:

de2490920706874976222680774f59a0


• Να λέτε «Σ’ αγαπώ» καθημερινά
• Να ρωτάτε πάντα το παιδί σας τι θέλει, τι σκέφτεται, πώς νιώθει
• Να μην προσπαθείτε να αμφισβητήσετε την αιτία της στενοχώριας του για να το παρηγορήσετε αλλά να το ακούσετε και να το αγκαλιάσετε.
• Να είστε τρυφεροί με το παιδί σας: θέλει χάδια και αγκαλιές 24 ώρες το 24ωρο.
• Να μην δείχνετε ότι σας απογοήτευσε για κάποιο λόγο, πχ για ένα χαμηλό βαθμό, μια ζημιά στο σπίτι κτλ απλά να του εξηγείτε.
• Να σκέφτεστε και τη δική του διασκέδαση: μην το πηγαίνετε για παράδειγμα μόνο για ψώνια ή σε καφετέριες αλλά να αφιερώνετε χρόνο και για τη δική του διασκέδαση και επιμόρφωση: ένα μουσείο, έναν παιδότοπο, μια βόλτα με ποδήλατα κάνουν την ψυχή τους να χαμογελά!

9c74f159c43a8d5376663aebf98f09ed

Μανούλες να είστε τρυφερές με τα μωρά σας και θυμηθείτε να μην τους διοχετεύετε δικούς φόβους και σκέψεις. Ότι και να βιώσατε στο παρελθόν ας γίνει αφορμή για να είστε σωστότερος και αποδοτικότερος γονέας. Ας μεγαλώσουμε τις ψυχές των παιδιών, όχι μόνο τα σώματά τους...

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
τηλ.697 5757833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved