Νεογέννητα που μυρίζουν παράξενα-Γιατί συμβαίνει;

Υπάρχουν νεογέννητα που έχουν μία περίεργη μυρωδιά. Η πρώτη επιστημονική πληροφορία που αναφέρεται στη σχέση ανάμεσα στη διατροφή της μητέρας και στο μωρό, που αναπτύσσεται, μας έρχεται από ενδιαφέρουσες αναφορές σε μαιευτήρια ( του εξωτερικού) σχετικά με βρέφη που γεννήθηκαν έχοντας ξεχωριστή μυρωδιά.

Νεογέννητα που μυρίζουν παράξενα-Γιατί συμβαίνει;

Σε μερικές περιπτώσεις η παράξενη μυρωδιά ενός νεογέννητου μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποβόσκουσας ασθένειας. Για παράδειγμα, ένα σπάνιο μεταβολικό νόσημα που ονομάζεται «νόσος ως από οσμής ούρων σφενδάμου» ( MSUD) είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διασπά ορισμένα αμινοξέα.

Ωστόσο, στη δεκαετία του 1980 η ιατρική βιβλιογραφία άρχισε να αναφέρει περιπτώσεις βρεφών με ασυνήθιστες μυρωδιές που όμως ήταν εντελώς υγιή. Μια από τις πιο γνωστές μελέτες προέρχονται από μία ισραηλινή ομάδα που περιέγραψε τέσσερα νεογνά που το καθένα μύριζε με τρόπο που θύμιζε το τελευταίο γεύμα που είχε καταναλώσει η μητέρα του πριν γεννήσει.

Σ’ αυτή την έρευνα δύο μητέρες είχαν γεννήσει παιδιά που είχαν την χαρακτηριστική μυρωδιά του κύμινου. Οπως διαπιστώθηκε, οι μητέρες είπαν στους ερευνητές ότι λίγες μέρες πριν γεννήσουν είχαν φάει και οι δύο «σαγκ» που είναι μια καυτερή σάλτσα της Μέσης Ανατολής με κύμινο, σκόρδο, αλάτι, λάδι και πιπέρι.

Μια άλλη γυναίκα γέννησε ένα παιδί που μύριζε έντονα τριγωνέλλα, που είναι ένα φυτό με σπόρους που έχουν ένα ελαφρά γλυκό και γήινο άρωμα. Μετά από ερωτήσεις βρέθηκε ότι η μητέρα είχε φάει αρκετό « χιλμπέκ» ένα φαγητό της Υεμένης που φτιάχνεται με τριγωνέλλα.

Αυτά τα περιστατικά δίνουν τις πρώτες αποδείξεις ότι ο μύθος μπορεί στην πραγματικότητα μπορεί αν ισχύει. Η διατροφή της εγκύου μπορεί να έχει διαρκή επίδραση στο έμβρυο.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Μεγαλώνει ο Μότσαρτ έξυπνα παιδιά; Μύθοι για την εγκυμοσύνη και την ανατροφή των παιδιών» του Andrew Whitehouse, εκδόσεις Μεταίχμιο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved