Νεογέννητα μωρά: Οι πρώτες εξετάσεις που γίνονται στο μαιευτήριο αμέσως μετά τη γέννησή τους

Μια μαμά βλέπει για πρώτη φορά το μικρό της αγγελούδι που κυοφορούσε για εννέα μήνες την ώρα του τοκετού. Εκείνο είναι ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο.

Νεογέννητα μωρά: Οι πρώτες εξετάσεις που γίνονται στο μαιευτήριο αμέσως μετά τη γέννησή τους

Τότε είναι που ελέγχει για σιγουριά να δει αν είναι αγόρι ή κορίτσι και περιμένει με αγωνία να ακούσει το πρώτο του κλάμα. Από όλη τη διαδικασία του τοκετού, μόνο τότε ηρεμεί η ίδια. Αφού οι μαίες το ακουμπήσουν για λίγα λεπτά στο στήθος της, το παίρνουν για να το δείξουν στους συγγενείς που περιμένουν με αγωνία στον θάλαμο αναμονής.

Όταν η ίδια το ξαναδεί, θα είναι πλυμένο, καθαρό, περιποιημένο και θα του έχουν γίνει μια σειρά από παρεμβάσεις και έλεγχοι για να διαπιστωθεί ότι έχει γεννηθεί "υγιέστατο".

Ποιες εξετάσεις γίνονται αμέσως μετά τον τοκετό στο νεογέννητο;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μόλις το νεογέννητο γεννηθεί, αναρροφώνται τα τελευταία υπολείμματα αμνιακού υγρού που έχουν απομείνει στις αναπνευστικές οδούς.

Έπειτα ο παιδίατρος, ελέγχει αν υπάρχουν εμφανείς δυσμορφίες ή όχι και αξιολογεί το βαθμό ζωηρότητας του μωρού.

NEOGENNITA MORA

Φύλλο πρώτης εξέτασης-Κλίμακα Αpgar

Στο φύλλο πρώτης εξέτασης, ο παιδίατρος θα γράψει την ειδική βαθμολογία ου θα προκύψει από την εξέταση που θα κάνει στο νεογέννητο. Τα σημεία που εξετάζονται είναι πέντε:

  1. η καρδιακή συχνότητα
  2. η αυθόρμητη αναπνευστική δράση
  3. ο μυικός τόνος
  4. τα αντανακλαστικά
  5. το χρώμα

Σε καθένα από τα παραπάνω αποδίδονται από 0 έως 2 βαθμοί (καλή κατάσταση, ικανοποιητική ή με προβλήματα). Το άθροισμα αυτών των βαθμών είναι ένας αριθμός μεταξύ του 0 και του 10, που ονομάζεται "TEST Apgar". Όταν ένα παιδί, έχει τη μέγιστη βαθμολογία, για παράδειγμα 10, σημαίνει πως βρίσκεται σε άριστη κατάσταση από τη γέννηση. Για να γνωρίζετε, καλές βαθμολογίες θεωρούνται όλες όσες υπερβαίνουν το 7.

Αυτή η αξιολόγηση, θα γίνει δύο φορές. Μία, ένα λεπτό μετά τη γέννηση του μωρού και η δεύτερη μετά από πέντε λεπτά.

Μετά από αυτή την εξέταση, οι μαίες περιποιούνται το μωρό. Το πλένουν, το καθαρίζουν, φροντίζουν τον ομφάλιο λώρο και του βάζουν το καρτελάκι αναγνώρισης. Κατόπιν, του κάνουν μία ένεση βιταμίνης Κ, για να διευκολυνθεί η πήξη του αίματος και του βάζουν μερικές σταγόνες ειδικού κολλυρίου για την προστασία των ματιών.

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι αρχικές διαδικασίες, το μωρό υπόκειται σε νέους ελέγχου, πολύ πιο ακριβείς από τους προηγούμενους: επαληθεύεται ξανά πως υπάρχει αρτιμέλεια, καθώς επίσης ο μυικός τόνος και τα νευρικά αντανακλαστικά αξιολογούνται με τόσο προσεγμένο τρόπο ώστε να επιβεβαιωθεί πως δεν υπάρχει κανένα νευρολογικό πρόβλημα. Εάν όλα προκύψουν καλά, το μωρό οδηγείται ξανά στη μαμά και μετά το βάζουν στο κρεβατάκι του στο θάλαμο βρεφών, μαζί με τα άλλα μωρά.

Οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο κάτω από ενδελεχή έλεγχο

Ακόμη και αν το μωράκι είναι μια χαρά, όσες μέρες παραμείνει στο μαιευτήριο κρατείται κάτω από έλεγχο.

Για το νεογέννητο, το πέρασμα από την κατάσταση εξάρτησης στην κατάσταση αυτονομίας, σημαίνει την ικανότητα λειτουργίας των πνευμόνων και του πεπτικού συστήματος, την εκμάθηση ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός του, και του μεταβολισμού του, την άμυνά του στα μικρόβια. Αυτή η πρώτη δοκιμή πραγματοποιείται στα μάτια του ειδικευμένου προσωπικού, το οποίο -εάν χρειαστεί- είναι έτοιμο να παρέμβει. Για τα περισσότερα νεογέννητα αυτή η συνεχής προσοχή μπορεί να μην είναι απαραίτητη, για μερικά από αυτά είναι απόλυτα ζωτική.

Ειδικές εξετάσεις
Πριν τα νεογέννητα μωρά, ανατεθούν οριστικά στην οικογένειά τους, συνήθως υπόκεινται σε μερικές εξετάσεις για να ανακαλυφθεί η τυχόν ύπαρξη κληρονομικών ασθενειών που αλλιώς θα υπήρχε κίνδυνος να διαγνωσθούν πολύ αργά για να μεριμνηθούν επαρκώς.

Όλες οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με μία σταγόνα αίματος που λαμβάνεται από τη φτέρνα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved