13η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Αν και ήδη διαμορφωμένο, το μωρό στην 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης δεν θα μπορούσε να επιβιώσει έξω από το περιβάλλον της μήτρας.

13η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Τα εσωτερικά του όργανα και κυρίως οι πνεύμονες δεν έχουν ωριμάσει αρκετά. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα συνεχίζουν τη δική τους ανάπτυξη.Η παραγωγή ούρων έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Εντούτοις πλέον η παραγωγή είναι τέτοια, που το έμβρυο αρχίζει να ουρεί εντός του αμνιακού ασκού. Κατά τη διάρκεια της 13ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, αρχίζει και ο σχηματισμός των οστών τόσο της κεφαλής, όσο και των άκρων του εμβρύου.

Παρατηρώντας τα ακροδάκτυλα του εμβρύου εντοπίζουμε και δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία τώρα αρχίζουν να σχηματίζονται.
Το δέρμα σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά λεπτό και διαφανές. Έτσι μπορούμε με ευκολία να διακρίνουμε τις αρτηρίες, τις φλέβες, αλλά και τα όργανα του εμβρύου. Μέχρι τη 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το κεφάλι ήταν μεγάλο σε σχέση με το σώμα.

Στο τέλος της 13ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου ισούται με περίπου 7,5 εκατοστά, ενώ ζυγίζει περίπου 25 γραμμάρια, όσο περίπου ζυγίζει μία λεπτή φέτα ψωμί.

Επίσης έχουν διαμορφωθεί και τα όργανα της αναπαραγωγής. Τα κοριτσάκια έχουν ήδη σχεδόν 2 εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες τους, αριθμός που θα αυξηθεί σε 6 ή 7 εκατομμύρια έως την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μετά φθείρονται προοδευτικά και δεν επομένουν στις ωοθήκες παρά 1 ή 2 εκατομμύρια μέχρι τη γέννα.

Οσον αφορά εσάς, σε αυτή τη φάση, η προγεστερόνη συχνά επιδρά θετικά στο δέρμα και στα μαλλιά και μπορεί να έχετε τη «λάμψη» της εγκυμοσύνης.Το στήθος σας μπορεί να αρχίσει να παράγει κολόστρο ή πρωτόγαλα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved