Ιδέες για εκπαιδευτικά χριστουγεννιάτικα δώρα ανάλογα με την κλίση του παιδιού

Κάθε παιδί έχει έμφυτο ένα στοιχειώδη τρόπο μάθησης. Στη διάρκεια της ζωής μας, μαθαίνουμε, αφομοιώνοντας γνώσεις και χρησιμοποιώντας τες. Ερευνητές και εκπαιδευτικοί αναφέρουν συχνά τις λέξεις «οπτικός», «ακουστικός», «κιναισθητικός» ή «απτικός».

Ιδέες για εκπαιδευτικά χριστουγεννιάτικα δώρα ανάλογα με την κλίση του παιδιού

Οι παραπάνω όροι προσδιορίζουν το μέσο που χρησιμοποιεί συνηθέστερα αλλά και περισσότερο κάθε παιδί για να αφομοιώσει νέες γνώσεις. Το μάτι αναφέρεται στον οπτικό τύπο, το αυτί στον ακουστικό τύπο και η αφή στο κινητικό ή κιναισθητικό. Δεν υπάρχει αμιγώς τύπος, συνήθως υπάρχει συνδυασμός. Για παράδειγμα ένα παιδί που είναι οπτικο-ακουστικός τύπος, έχει την ικανότητα που του επιτρέπει να ακολουθεί οδηγίες να σκέφτεται, να μιλάει, να θυμάται κλπ.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος μάθησης. Απλά οι γονείς αν έχουν εντοπίσει το αισθητήριο όργανο που το παιδί του χρησιμοποιεί περισσότερο μπορούν να το εξασκήσουν για καλύτερα αποτελέσματα.

Τι παιχνίδια μπορούμε να πάρουμε σε παιδιά που ανήκουν στον οπτικό τύπο;

Οι οπτικοί τύποι αφομοιώνουν τις γνώσεις με την αίσθηση της όρασης. Εντοπίζουν σχήματα, αντικείμενα και διαθέτουν θαυμάσιο συντονισμό χεριού-ματιού. Τους αρέσουν χειροτεχνίες, κατασκευές που χρειάζονται επιδεξιότητα, τους αρέσουν τα βιβλία, οι ιστορίες και τα πάζλ. Στα μεγαλύτερα παιδιά αρέσουν τα επιτραπέζια και τα βιντεο-παιχνίδια.

Οι ακουστικοί τύποι αφομοιώνουν γνώσεις με προτίμηση τους ήχους και τις λέξεις. Συνήθως μιλούν νωρίς και αναπτύσσουν πλούσιο λεξιλόγιο. Στη βρεφική ηλικία, ενθουσιάζονται με την μουσική, τα όργανα και την μίμηση ήχων. Στη νηπιακή ηλικία του αρέσει να τραγουδούν στο καραόκε και θα τα ενθουσιάσει να κάνουν εγγραφή της φωνής τους σε ένα μαγνητόφωνο. Στα μεγαλύτερα παιδιά αρέσει το διάβασμα βιβλίων.

Όσο παράξενο και αν ακούγεται οι κινητικοί τύποι αφομοιώνουν τις γνώσεις με την αφή, δηλαδή μαθαίνουν από την κίνηση. Συνήθως αυτά τα παιδιά, έχουν έντονη κινητικότητα, είναι αεικίνητοι. Σαν μωρά τους αρέσουν οι κούνιες και οι αιώρες. Σε προσχολική ηλικία, μπάλες, ποδήλατο, σκαρφάλωμα κλπ. Στη σχολική ηλικία, τους αρέσουν το ποδόσφαιρο, μπάσκετ και αγωνίσματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved