5 απολαυστικές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Κακά τα ψέματα, τα παιδιά όλων των ηλικιών νιώθουν να περιορίζονται στο σπίτι... ειδικά όταν βρίσκονται για πολλές ώρες σε αυτό. Κάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές συμβαίνει την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών και των γιορτών.

5 απολαυστικές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Το ίδιο συμβαίνει και με την 6χρονη κόρη μου. Στο σπίτι όταν βρίσκεται όλες τις ώρες... βαριέται. Όχι, ότι η βαρεμάρα κάνει κακό... κάθε άλλο, αν θυμάστε έρευνες που σας έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς, αναφέρουν ότι ο ελεύθερος χρόνος δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν τον εσωτερικό και τον εξωτερικό τους κόσμο αλλά και τα συναισθήματά τους. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν και να μάθουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους.

Όχι όμως, στη ζωγραφική συνέχεια που θεωρείται πειθαρχημένο παιχνίδι ούτε στις ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση, το τάμπλετ, τον υπολογιστή ή το κινητό της μαμάς και του μπαμπά.Τα παιδιά πρέπει να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους. Τι μπορείτε να κάνετε; Ό,τι κάνω και εγώ. Παρακάτω σας προτείνω 5 απολαυστικές χριστουγεννιάτικες και δημιουργικές ιδέες για να περάσετε ουσιαστικό χρόνο με το παιδί σας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

1. Ζυμώστε

zimaraki


Ακόμη θυμάμαι τον καιρό που ήμουν μικρή και κάθε φορά που ζύμωνε η γιαγιά μου, φόραγα ποδιά και έτρεχα δίπλα της να τη βοηθήσω. Ένα μικρό κομμάτι ζυμάρι μου έδινε και όση ώρα έφτιαχνε εκείνη την πίτα... εγώ με τον μικρό πλάστη έφτιαχνα ψωμάκια και πιτάκια. Το ίδιο να κάνετε και εσείς με τα παιδιά σας. Ζυμώστε ένα ζυμαράκι και δώστε το στο παιδί σας. Βάλτε του σε ένα πιάτο λίγο τυρί, σε ένα άλλο λίγο ζαμπόν, σε ένα άλλο λίγες ελιές και ό,τι άλλο θέλετε εσείς ή το παιδί σας, ζητήστε του να φτιάξει πιτάκια, να τα τοποθετήσει στο ταψί και να τα ψήσετε μαζί.

2. Πλάστε κουλουράκια με τα δυο χεράκια

xristoygenniatika mpiskota


Βρείτε την πιο απλή ζύμη για χριστουγεννιάτικα μπισκότα που υπάρχει. Ζυμώστε τη με το παιδί σας, αγοράστε διάφορα χριστουγεννιάτικα κουπάτ και φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά και υγιεινά μπισκότα. Προτείνετε στο παιδί, να φτιάξετε μπισκότα για να τα κάνετε δώρο στη νονά, τον παππού, τη γιαγιά ή ακόμη και τη δασκάλα. Φτιάξτε γλάσο για να τα διακοσμήσετε και αφήστε το παιδί να φτιάξει ό,τι πραγματικά του αρέσει και όπως του αρέσει.

3. Ρούντολφ το ελαφάκι με καρδούλα ταπεινή

xoros tragoydi

{youtube}sXmd0rwbDHc{/youtube}

Βρείτε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και πατήστε το play. Τραγουδήστε δυνατά και χορέψτε αγκαλιά. Πηδήξτε, τσιρίξτε και γελάστε όσο μπορείτε.

4. Κρυφτό με τη μαμά

krifto


Μια υπέροχη ιδέα, ακόμη και αν το σπίτι σας είναι 75 τετραγωνικά. Το κρυφτό ξετρελαίνει και τη δική μου κόρη και ναι... παίζω μαζί της και το βρίσκω διασκεδαστικό. Είναι απίστευτο το πού μπορεί να κρυφτούν τα παιδιά. Πίσω από την κουρτίνα του μπάνιου, μέσα στην ντουλάπα, στα ράφια της βιβλιοθήκης, πίσω από την κουρτίνα...

5. Κατασκευές και χριστουγεννιάτικες κάρτες

xristoygenniatikes kartes paidia


Αγοράστε χρυσόσκονη, διάφορα χαρτόνια και άλλα υλικά και φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας κάρτες για την οικογένεια σας. Κάθε χρόνο με την κόρη μου Νικόλ, φτιάχνουμε καρτούλες αλλά και γούρια από πηλό που ζωγραφίζει μόνη της. Της αρέσει πάρα πολύ όλη η διαδικασία. Βέβαια να πω και την αλήθεια μου... στρώστε εφημερίδες ή ένα παλιό τραπεζομάντηλο πριν αρχίσετε... η χρυσόσκονη δεν φεύγει εύκολα. Τα πρώτα χρόνια προσπαθούσα ως δραστηριότητα να την αποφεύγω αλλά όταν είδα το πόσο ενθουσιάζει το παιδί μου... σκέφτηκα «Μπρος στην ευτυχία της και το χαμόγελό της, τι είναι λίγη ακαταστασία και χρυσόσκονη;».

Πάντα να θυμάστε ότι το παιχνίδι είναι χαρά και διασκέδαση για ένα παιδί. Η απλότητα, η ελεύθερη βούληση η παιδική φαντασία κάνουν θαύματα!

Καλές γιορτές!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved