Πότε πρέπει να μετακινηθεί το μωρό από την κούνια στο κρεβάτι;

Πολλοί γονείς ανησυχούν για το πότε το παιδί τους πρέπει να μετακινηθεί από την κούνια στο κρεβάτι.

Πότε πρέπει να μετακινηθεί το μωρό από την κούνια στο κρεβάτι;

Δεν υπάρχει μία καθορισμένη ηλικία για να αντικαταστήσετε την κούνια του μωρού με ένα κανονικό κρεβάτι. Συνήθως αυτό γίνεται μεταξύ 1 ½ και 3 χρονών. Μέχρι τότε, οι γνωστικές ικανότητες του παιδιού δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να αντιλαμβάνεται τις νοητές διαστάσεις ενός χώρου και να μπορεί να παραμένει μέσα στα όρια ενός κρεβατιού.

Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως την νύχτα σκαρφαλώσει και πηδήξει από την κούνια του, γι’ αυτό και προτιμούν το κρεβάτι. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να πάρετε τα μέτρα σας:

* Τοποθετήστε μεγάλα μαξιλάρια στο πάτωμα μπροστά από την κούνια, ώστε εάν τυχόν πέσει, τουλάχιστον να πέσει στα μαλακά.
* Χαμηλώστε (εάν υπάρχει η δυνατότητα) τα κάγκελα της κούνιας για να μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει εύκολα.

Ένας άλλος λόγος που οι γονείς πολλές φορές βιάζονται, είναι ο ερχομός του νέου μωρού. Εάν αυτό συμβαίνει, είναι καλό, να πάει το παιδί στο καινούργιο κρεβάτι του τουλάχιστον 6 – 8 εβδομάδες πριν φτάσει το νεογέννητο. Έτσι, θα έχει τον χρόνο να προσαρμοστεί στο καινούργιο του κρεβάτι, χωρίς να ζηλέψει που το αδελφάκι του κοιμάται στην κούνια του και να μη νιώσει ότι το αδερφάκι του ήρθε με τη διάθεση να «πάρει» ό,τι μέχρι πριν ήταν δικό του. Πολλοί γονείς διαπίστωσαν εκ των υστέρων, ότι θα ήταν πολύ πιο απλό να δανειστούν ή ακόμη και να αγοράσουν μία μικρή κούνια για το καινούργιο μωράκι και όχι να βγάλουν το μεγαλύτερο παιδί από την κούνια του πριν αυτό να είναι έτοιμο.

Επιπλέον, φροντίστε η μετάβαση στο κρεβάτι «για μεγάλα παιδιά» να μην συμπέσει με άλλου είδους «πιέσεις» προς την ανεξαρτησία, όπως η εκμάθηση της τουαλέτας και το ξεκίνημα του σχολείου ή άλλες σημαντικές αλλαγές στη ζωή του.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι έτοιμο να αλλάξει κρεβάτι και να μην επισπεύσετε για δική σας ευκολία. Εξηγήστε στο παιδί πως τώρα που έχει μεγαλώσει μπορεί να κοιμάται σ’ ένα μεγαλύτερο κρεβάτι. Μπορείτε να πάτε μαζί να διαλέξετε κρεβάτι και σεντόνια. Μπορείτε ακόμα, να καλέσετε φίλους ή την γιαγιά και τον παππού προκειμένου να γιορτάσετε και να τους δείξετε το νέο κρεβάτι. Το παιδί σας θα νιώσει ικανοποίηση πως κάνει κάτι σπουδαίο.
Μπορείτε να βοηθήσετε:

*Εμπλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερο το ίδιο το παιδί στη διαδικασία, επιλέγοντας το ίδιο το κρεβάτι, ή ακόμη και τα σεντόνια του.
*Δείξτε τον ενθουσιασμό σας και να ενθαρρύνετε το παιδί να «ξεναγεί» όσους σας επισκέπτονται στο δωμάτιό του με το «μεγάλο κρεβάτι».

Εάν δείτε ότι δεν είναι ευχαριστημένο με αυτή την αλλαγή, δώστε του λίγο χρόνο. Εάν αργεί να κοιμηθεί, σηκώνεται πολλές φορές από το κρεβάτι ή τριγυρίζει στο σπίτι, πολύ πιθανόν, δεν είναι ακόμη έτοιμο για την μεγάλη αλλαγή. Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε ένα βήμα πίσω, μέχρι να νιώσει το παιδί έτοιμο να αποχωριστεί την κούνια του και νιώσει ασφάλεια.

Και φυσικά, όταν μετακινηθεί στο κρεβάτι, μην ξεχάσετε να βάλετε ένα προστατευτικό κάγκελο στη μία πλευρά ή και στις δύο πλευρές του κρεβατιού (εφόσον δεν ακουμπά σε τοίχο), ώστε να μην πέφτει το παιδί στον ύπνο του, καθώς δεν έχει μάθει να οριοθετεί το σωματάκι του και μπορεί εύκολα και γρήγορα να βρεθεί στο πάτωμα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved