Ύπνος και παιδί: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί ηλικίας 1-3 ετών;

Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ανάπτυξη των παιδιών.

Ύπνος και παιδί: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί ηλικίας 1-3 ετών;

Η έλλειψη ύπνου συνήθως προκαλεί νεύρα, γκρίνια και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Ειδικά τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, αρνούνται να κάνουν αυτά που εμείς επιθυμούμε περισσότερο, όπως να φάνε, να πλυθούν, να φορέσουν ένα ρούχο.

Πόσες λοιπόν ώρες πρέπει να κοιμάται ένα μικρό παιδί;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι από την ηλικία του ενός έτους έως και 3 ετών, τα περισσότερα νήπια πρέπει να κοιμούνται περίπου 10-13 ώρες. Το άγχος αποχωρισμού, ή και η απλή επιθυμία του παιδιού να μείνει λίγο ακόμη με τη μαμά και τον μπαμπά, μπορεί να τα κάνει να μην θέλει να κοιμηθούν. Το πρόβλημα συνήθως δημιουργείται όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται σταθερά συγκεκριμένες ώρες του 24ώρου ή δεν συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ώρες ή συνήθως και τα δύο.

Ένα από τα συχνά λάθη των γονιών είναι να ...εξουθενώνουν το παιδί με παιχνίδι ή βόλτες, θεωρώντας ότι θα είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί αν είναι πολύ κουρασμένο. Όμως επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο, καθώς το παιδί έχει υπερένταση. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσει τη συνήθεια του ύπνου τόσο στη διάρκεια της νύκτας όσο και στη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή η ρουτίνα πρέπει να έχει διάρκεια από 15 με 30 λεπτά και μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες χαλάρωσης όπως διάβασμα, μπάνιο ή και άκουσμα ήρεμης μουσικής. Η προετοιμασία για το βραδινό ύπνο δεν θα πρέπει να διαρκεί πολύ ή να είναι πολύπλοκη. Δεν καθόμαστε με τις... ώρες στο μπάνιο, δεν ξεκινάμε παιχνίδια μετά το μπάνιο, δεν ανάβουμε όλα τα φώτα του δωματίου. Επίσης, δεν επιλέγουμε να διαβάσουμε παραμύθια που τρομάζουν. Κρατήστε αγκαλιά και βοηθείστε το παιδί να νοιώσει ασφάλεια.

Όταν το παιδί πηγαίνει για ύπνο, από την ηλικία αυτή, το σπίτι πρέπει να ησυχάζει και να δίνει την εντύπωση ότι όλοι ετοιμάζονται να κοιμηθούν.
Γενικώς είναι παραδεκτό ότι προσπάθειες ομαλοποίησης του ύπνου πρέπει να γίνουν ανάμεσα στους 4ο και 6ο μήνες της ζωής, γιατί μετά γίνεται δυσκολότερο.

Τι πρέπει να θυμάστε:
● Τηρείτε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα για τη διαδικασία του ύπνου (πχ μπάνιο-πιτζάμες-γάλα-παραμύθι-φιλί-αποχώρηση από το παιδικό δωμάτιο), αλλά και σταθερό ωράριο.
● Αγκαλιάστε και καθησυχάστε το παιδί σας μετά από έναν εφιάλτη, όμως μην το πάρετε στο κρεβάτι των γονιών.
● Φροντίστε το παιδί στα πλαίσια του καθημερινού προγράμματος του ύπνου να αποκοιμάται μόνο του, καθώς αν ξυπνήσει το βράδυ θα μπορέσει πιο εύκολα να αποκοιμηθεί χωρίς την καθησυχαστική παρέμβαση του γονέα.
● Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να αποκοιμηθεί το παιδί ενδέχεται να σηκώνεται από το κρεβάτι. Σε αυτήν την περίπτωση είναι χρήσιμο να είστε αρχικά στο παιδικό δωμάτιο και να το πιάνετε από το χέρι για να επιστρέψει στο κρεβάτι χωρίς εντάσεις. Προκειμένου να ρυθμιστεί το «βιολογικό ρολόι» του βρέφους-παιδιού είναι απαραίτητο να γνωρίζει πότε είναι μέρα και πότε νύχτα. Στο βρέφος όταν κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας μην κλείνετε το παράθυρο για συσκότιση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved