Το παιδί δε θέλει να πάει για ύπνο: Τι μπορείτε να κάνετε

Τα παιδιά χρειάζονται πολύ ύπνο για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Πολλά όμως αντιδρούν και δε θέλουν να πάνε γιαύπνο. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Το παιδί δε θέλει να πάει για ύπνο: Τι μπορείτε να κάνετε

Όταν δεν κοιμούνται αρκετά, τα παιδιά τείνουν να είναι οξύθυμα και να απογοητεύονται εύκολα. Αλλοτε παρουσιαζουν υπερδιέγερση, άλλοτε κλαίνε ασταμάτητα για όλα, χωρίς σοβαρή αιτία. Από την άλλη, εσείς θέλετε απεγνωσμένα λίγο χρόνο για σας και τον σύντροφό σας, πράγμα που έμμεσα θα βοηθήσει και το παιδί να πειθαρχήσει στη ρουτίνα του και τα όριά του.

Τα παιδιά αντιδρούν γιατί δεν θέλουν να χάνουν τίποτα, λες και η διασκέδαση ξεκινά αφού αυτά πάνε για ύπνο! Η αληθεια είναι ότι τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να χρειάζονται εντεκάμισι έως και δεκατρεισήμισι ώρες ύπνου κάθε μέρα. Δεν το ξέρουν όμως, και εκεί είναι το πρόβλημα. Σε πολλά σπίτια γίνονται ηρωικές μάχες την ώρα του ύπνου. Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε τα μικρά σας:

- Ορίστε μια λογική ώρα για ύπνο και τηρήστε τη με συνέπεια.
- Καθιερώστε μια βραδινή ρουτίνα, όπως για παράδειγμα, ένα μπάνιο που ακολουθείται από ένα-δύο παραμύθια.Πάντως, όποια και να είναι η ρουτίνα σας, φροντίστε τα παιδιά να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους ήρεμα και όχι με γέλια και ενθουσιασμό γιατί έτσι θα δυσκολευτεί να πειστεί να κοιμηθεί.
- Τέλος, δώστε τους λιγο χρόνο. Πείτε τους ότι σε δέκα λεπτά θα ετοιμαστούμε για ύπνο. Μην τους κόβετε το παιχνίδι απότομα. Ακόμη κι αν δε μπορούν να υπολογίσουν τα 10 λεπτά, θα είναι κάτι που θα το περιμένουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved