Γιατί τα παιδιά δεν ακούνε με την πρώτη φορά τι τους λέμε;

Το ερώτημα έχει τεθεί πολλές φορές: Μα γιατί τα παιδιά δεν κάνουν ό,τι λέμε την πρώτη φορά που το λέμε;

Γιατί τα παιδιά δεν ακούνε με την πρώτη φορά τι τους λέμε;

Ε, λοιπόν υπάρχει απάντηση και μάλιστα όχι μόνο μία. Εμείς σας παρουσιάζουμε τους πιο σημαντικούς λόγους που τα ίδια τα παιδιά επικαλούνται δικαιολογώντας την αντίδρασή της ή καλύτερα την μη ανταπόκρισή τους.

-Δεν μοιράζονται τις προτεραιότητές μας
Κανένα παιδί δεν καταλαβαίνει γιατί το μπάνιο, για παράδειγμα, είναι τόσο σημαντικό για μας και γιατί πρέπει να γίνει τη δεδομένη στιγμή. Πόσο μάλλον όταν θα πρέπει να διακόψει το παιχνίδι του. Πριν λοιπόν αποφασίσετε να του πείτε κάτι, δείτε ποιες είναι οι προτεραιότητές του και ζητήστε του να σας πει πότε θα έχει τελειώσει. Ακόμα και αν δεν αποδώσει από την πρώτη στιγμή, είναι ένα πρώτο βήμα.
- Τα παιδιά έχουν πλέον εκπαιδευτεί να μην δίνουν προσοχή μέχρι να αρχίσουμε τις φωνές και τις απειλές
Το παιδί γνωρίζει τις αντοχές σας. Ξέρει λοιπόν ότι μπορεί να ροκανίζει το χρόνο που θέλει μέχρι να ακολουθήσει η δική σας έκρηξη. Μία λύση είναι να σταματήσετε να επαναλαμβάνετε από μακριά αυτό που θέλετε να κάνει. Πάτε κοντά στο παιδί και έχοντας πλέον την προσοχή στραμμένη πάνω σας, επαναλάβετε εκείνο που θέλετε.
-Προσδιορίστε το χρόνο
Με το να φωνάζετε στο παιδί ότι σε λίγο πρέπει να πάει για μπάνιο ενώ την ίδια στιγμή εσείς κάνετε κάτι άλλο, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό ποτέ με ηρεμία. Πρέπει το παιδί να κατανοήσει πόσος χρόνος είναι τα πέντε λεπτά ( αν είναι μικρότερης ηλικίας) ή να του θέσετε ως όριο κάτι που κάνει εκείνη τη στιγμή ( μόλις τελειώσεις το φαγητό, το διάβασμα, την αντιγραφή).
-Καθιερώστε συνήθειες
Είναι σημαντικό το παιδί να σας συνδέσει με καθορισμένη συνήθεια και να υπάρχει μία σταθερότητα. Αν για παράδειγμα, αναλάβετε να του κάνετε μπάνιο, θα πρέπει να γίνετε από εσάς και περίπου την ίδια ώρα. Το ίδιο ισχύει και για το διάβασμα, για το φαγητό, για το παιχνίδι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη σταθερότητα είναι τη συνήθεια καθώς τους ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας.
-Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας
Αν το παιδί έχει προκλητική συμπεριφορά ή νοιώθετε ότι σας εναντιώνετε για το παραμικρό, ίσως να είναι μια κόκκινη σημαία πως η σχέση σας χρειάζεται ενίσχυση. Μιλήστε μαζί του, ακόμα και αν οι πρώτες προσπάθειες είναι αποτυχημένες. Αφιερώστε χρόνο για να καταλάβετε τι του συμβαίνει και γιατί έχει αυτή τη συμπεριφορά. Καμιά φορά τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο ομαλά απ’ ότι πιστεύουμε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved